lördag 24 mars 2012

Hans Bergström tänker till

Intressant det Hans Bergström skriver om skolan i Sverige respektive Finland. "Den gamla goda tiden" har väl aldrig egentligen funnits på den här sidan paradiset (Bibeln säger ju också: "Fråga inte hur det kommer sej att gamla dagar var bättre än våra - för inte av vishet kan du fråga så."). Men futurismens tes att allt blir "bättre och bättre dag för dag" är ju rena önskedrömmen. Ibland kan vi få lära av våra nordiska grannar och ibland - mirabile dictu! - även av tidigare generationer...

Men ingenting bevisar väl lärarnas sjunkna status och räddhågsna osäkerhet som det faktum att så många, även svensk- och biologilärare, nu tycks stå beredda att lära våra barn att vissa människor kan vara fäder till barnen de föder...

3 kommentarer:

 1. Nog finns det mycket mer och tydligare exempel på att lärare inte respekteras idag. Det faktum att föräldrar tar sina barn i försvar i stort sett hur de än beter sig, sjukanmäler elever som känner för att skolka och kan attackera lärare på olika sätt och hota med skolverksanmälan titt som tätt är ett mycket tydligare bevis.

  SvaraRadera
 2. Jo, när det gäller exempel på att lärare inte respekteras har du helt rätt. Men när det gäller exempel på att lärare inte respekterar sej själva och sitt eget sunda förnuft, kan jag faktiskt inte komma på något mer flagrant exempel än queerteorins genomslag på "walk over". Vuxna vettiga människor - hukar!!! Och Gud nåde våra barn, särskilt de tuffaste tjejerna och de mjukaste killarna.

  För bara några år sedan hade det varit otänkbart att ens reflektera över att lära våra barn att någon i en fullt utvecklad manskropp - rent av en trebarnspappa! - kunde vara kvinna och vice versa. Att ha manskropp var ju då själva definitionen på att vara man (fortfarande vet jag ingen bättre), liksom att ha kvinnokropp var (den lika geniala som genitala) definitionen på att vara kvinna.

  Att somliga i KD med stereotypa föreställningar om mentala könsskillnader kunnat få för sej att någon karlaktig kvinna verkligen "fängslats i fel kropp" är väl på sätt och vis begripligt. Men liberala och jämställda FP! (Och nätverket "Liberala lärare"!!!).

  SvaraRadera
 3. Ja, tyvärr så finns det värre saker än det-de flesta lärare säger inte det du tror vi ska säga om queer-teorier. Jag jobbar mest med stofiler som tycker homosexuella är äckliga.

  Däremot är betygsinflation ingen myt, det är allvarligt och visar att inte ens lärare respekterar sitt ämbete.

  SvaraRadera