tisdag 20 mars 2012

Rick och BellaSe, lyssna och lär. Sen hoppas jag förstås att Rick Santorum tar hela konsekvensen av sitt positiva "Pro Life"-ställningstagande och garanterar att även fattigare föräldrar och barn än han, hans hustru och deras Bella får det stöd och den vård som de behöver för att kunna leva och utvecklas. Garanterat stöd även från statens sida, alltså - inte bara från välgörenhetsorganisationer.

Att också fattiga, och inte minst de, kan älska ett barn med många funktionsnedsättningar är ju dock helt klart, liksom att även många rika - som skulle ha råd med vilka behandlingar som helst - nu låter avliva sin avkomma, särskilt om den råkar vara "defekt" på något sätt.

Gud sej förbarme.

3 kommentarer:

 1. Tyvärr lär väl ingen republikan någonsin garantera detta för någon som inte betalar för det själv eller har en bra försäkring genom sitt företag. men mirakel har ju skett förut. Han blir nog knappast president dock, och det är jag glad för.

  SvaraRadera
 2. Ja, kanske man ska vara glad över det.

  Men det är ibland svårt att veta om man här hemma har den info man behöver för just en sådan bedömning. Det mest tänkvärda kapitlet i Michael Moores bok "Korkade vita män" visade sej ju handla om Bill Clinton, just när man trodde att det var fråga om ännu en puckad republikan. Och att Obama fick fredspriset känns ju bara som ett utslag av grotesk överskattning; vi projicerade våra önskedrömmar på den nye presidenten (som jag själv finner sympatisk)...

  Jag gillar intentionen bakom Obamacare och tycker att den republikanska visionen av statens uppgifter verkar alltför minimalistisk (med all respekt för det "civilsamhälle" som förväntas stå desto starkare). Samtidigt vet jag att såväl Staten som Kapitalet kan bli för starka för att medborgarna ska kunna vara det. Man hoppas ju att USA inte kopierar vårt alltmer Myrdals-liknande samhälle (där nu t.o.m. barn till hemmavarande föräldrar måste till dagis för att hitta någon att leka med) i jämlikhetens och jämställdhetens namn. Där vi inte alls självklart välkomnar alla utsatta människor, vare sej det gäller flyktingar - eller barn med medfödda funktionsnedsättningar.

  Men visst har vi också en del att lära ut, absolut.

  SvaraRadera
 3. Ja jag väljer varje dag Sverige framför USA eftersom jag inte är och aldrig kommer att bli rik. De amerikaner som kan välja gör detsamma när de ska få barn iaf. Sedan kan de snacka skit om svenskar och det svenska systemet samtidigt som de stannar här precis så länge föräldradagarna tillåter-men det bjuder jag så gärna på.(ja, det är människor i min närhet så detta är evidensbaserat)

  Det är också vetenskapligt visat att den svenska familjepolitken är den bästa om man vill att folk ska våga föda barn. Så jag är inte bara känslomässig här.

  Republikaner och demokrater är mycket mer till höger än de flesta svenska politiker men jag tror inte någon i hela världen mår bättre av att republikanerna kommer till makten i USA med tea-partygalningarna i ryggen. Obamacare är kanske inte perfekt(liksom inte heller svensk vård, eller tysk, eller brittisk eller...) men iaf betydligt bättre än nuvarande skräcksystem som överbehandlar vissa samtidígt som folk dör på gatan.

  SvaraRadera