tisdag 6 mars 2012

Ryssland, Syrien och Arabien

Och visst, det är klart (även om man borde slippa konstatera sådant i det vackra vita vintervädret): fegisen Putin - som inte vågar debattera på lika villkor - är ett hot mot rysk demokrati, Bashir al-Assad rena folkmassakreraren och den saudiska kungafamiljen definitivt inte ett gäng som Sverige bör utveckla vapenindustri óch anti-terrorsystem tillsammans med. Usch och fy!

F.ö. tycker jag vi ska sluta prata om Saudiarabien annat än när vi just vill betona den obehagliga furstemakten. Det är ju ett lika hiskligt namn på en stat som Bernadotte-Sverige eller rent av Hitler-Tyskland. (Att Jemen inte ingår i staten Arabien är inte konstigare än att Lesotho och Swaziland inte ingår i staten Sydafrika - Arabien vore det adekvata namnet på den totalt dominerande staten på arabiska halvön).

2 kommentarer:

  1. Ja man hoppas ju på ett Demokrati-Arabien i stället för ett Arabien ägt av kungafamiljen Saudi, vars vän, Carl-Gustaf Bernadotte nyligen belönade saudiske kungen med en medalj. Jag ryser! Måste ungefärcitera Stefan Swärd: "Usel statschef, hur rekryterades han?"

    SvaraRadera
  2. Ja, jag har faktiskt, apropå Syrien m.fl. stater, tänkt mej att Sverige borde vägra skriva avtal med regimer utan demokratisk legitimitet (som bara stöder sej på vapenmakt, alltså). D.v.s. vi borde fråga efter vilka de representerar och begära att få tala med representanter för folket, utsedda i något så när fria val. Jag kan till nöds acceptera att Putin faktiskt (troligen) är den populäraste presidentkandidaten i ett visserligen rätt begränsat startfält. Så OK. Men kungen i Arabien? Eller Bashir al-Assad (som INTE på många sätt är någon imponerande personlighet)? Hur fick vi för oss att de representerar sitt folk?

    SvaraRadera