onsdag 30 januari 2013

Ute faller snö - och (S) har rätt om gymnasieskolan

Visst har Socialdemokraterna rätt: det är hög tid att också de jure göra gymnasieskolan obligatorisk. De facto har den varit det sedan länge.

Precis som förskolan. Men den vill jag inte på villkors vis göra formellt obligatorisk. Det är nämligen i förskoleåldern ytterst tveksamt om förskolans kvaliteter uppväger det som föräldrar, syskon och kamrater "på mammas och pappas gata" kan erbjuda.

(Att alla kamrater och syskon just nu förväntas gå i förskola kan ju inte användas som argument mot att barn får slippa förskolan - ju fler som slipper, desto fler att leka med).

2 kommentarer:

 1. Nej, nej! Ta inte bort mitt argument för lugn och ro: "Detta är en frivillig skolform du är fri att lämna lokalen men om du stannar deltar du på ett konstruktivt sätt i undervisningen." Tro mig, det behövs då och då.

  SvaraRadera
 2. Hm, intressant - tack för kommentaren ;o). Undrar just hur grundskollärarna gör för att få lugn och ro?

  Själv fick jag höra "den som sej i leken ger"-argumentet när jag gick på gymnasiet under 80-talet, då somliga faktiskt fick jobb efter nian: "Skolformen är visserligen frivillig, men för den som valt denna utbildning är närvaron inte frivillig utan obligatorisk."

  Nä men visst - jag förstår din tankegång. Och jag har länge tyckt att 9 år borde räcka för att lära sej det verkligt basala. Men nu tycks vi de facto ha 12 års skolplikt, och då vill jag inte längre påskina att gymnnasieskolan skulle vara frivillig.

  Men jag har ingenting emot stor valfrihet INOM gymnasieskolan - all undervisning behöver sannerligen inte vara klassrumsförlagd (och så är det ju inte nu heller, vare sej på grund- eller gymnasieskola).


  SvaraRadera