måndag 29 juli 2013

Falska dikotomier bidrar till polariseringen

Läs gärna Dagen Nyheters huvudledare "Prideparader som gör skillnad" från den 27 juli. Och Expressens "Länge leve revolutionen" från den 17 juli. Vad beträffar kritiken mot Ryssland och Montenegro - och stora delar av Afrika - är det lätt att hålla med. Det är ohyggligt att se hur homosexuella och andra hbt-personer förföljs och trakasseras utan att myndigheterna verkar gripa in med all till buds stående kraft.

Men DN och Expressen fortsätter samtidigt att på äckligt självgott sätt vidarebefordra queerideologins falska dikotomi: att alla som i moderatast möjliga mening fortfarande är heteronormativa, d.v.s. ser en speciell vits för ett barn med att ha en mamma, och i självklarast möjliga mening är anti-queera, d.v.s. tror att bara mammor kan föda barn, på något sätt solidariserar sej med ägg- och stenkastande homohatare i Montenegro eller med bögtorterande nynazister i Moskva. (Som väl i sin tur tror att alla som kritiserar dem anser att män kan föda barn och att det inte finns någon specifik vits för ett litet barn med att ha en mamma o.s.v.).

Men nog måste det väl finnas en möjlighet att, som Carl Bildt, skarpt kritisera ryska antihomolagar - och  för den delen trakasserier av hbt-personer härhemma i Sverige - utan att fördenskull bli spritt språngande queer och förneka den specifika vitsen med att ha en mamma (eftersom även pappor kan föda barn)? Liksom man kan kritisera förföljelsen av kristna i Mellanöstern utan att falla i farstun för alla påstått kristna läror.

[Den som inte vill att Svenska VM-trupper i Moskva ska draperas i Pride-flaggor eller att svenska ambassader i homofoba länder ska flagga med Pride-flaggan verkar misstänkas i motsvarande grad. Men inte har väl någon på allvar föreslagit att svenska ambassader i Mellanöstern ska smyckas med krucifix eller Livets ords regnsbågsflaggor till stöd för de kristna som trakasseras och/eller avrättas i Mellanöstern?]

Med tanke på att både DN och Expressen drivit de ultimata queerteserna att det inte finns någon specifik vits för en tonåring med att ha en pappa (nej, inte med att ha en mamma heller) och att även vissa karlar kan föda barn, så det så, vore det kanske klädsamt om tidningarna frågade sej själva om de möjligen kan ha någon del i den uppenbara polarisering som nu sker mellan Väst- och Östeuropa, där alltfler länder sparkar bakut mot vad de ser som "västerländsk dekadens" och inför rent drakoniska lagar. Har vi kanske förverkat våra möjligheter att påverka stolliga homofober positivt, d.v.s. har vi komprometterat de vettiga delarna av vår jämställdhets- och hbt-politik genom att alltmer befordra egna uppenbara stolligheter?

Däremot är det lätt att instämma i Expressens ledare denna måndag: STOPPA ASYLLOTTERIET FÖR HBTQ-FLYKTINGAR! Jag har länge önskat att kristna ledare ska skriva ihop sej med Rfsl i denna fråga, eftersom Migrationsverket tycks sätta större press på homosexuella och/eller kristna att gå in i garderoben än  på rent politiskt aktiva ("ni kan väl dölja er upplevda tro/attraktion så ni slipper bli förföljda?" däremot sällan "du kunde väl ha behållit dina kritiska tankar om regimen för dej själv?").

Men på någondera hållet tycks det ta emot att skriva ihop sej med den andra parten.

2 kommentarer:

  1. Bra ledare om detta i Dagen idag. Fast jag blev glad åt att höra Pärleporten strömma ut från huset på tisdagkvällen när Jonas Gardell ledde allsång(barnen ville se allsång på Skansen när Jean Banan var med-suck, där känner man sig gammal). Han är inte rädd för att sticka ut så tur att han är kristen också, inte bara bög,nu när hbt-människor anses som en helt godkänd variant av medelsvensson på samma sätt som bikers måste spela ukulele eller vara just kristna för att väcka anstöt nuförtiden.

    SvaraRadera
  2. Ja, Dagens ledare var bra, men slutpoängen skulle ha kommit först och fått prägla rubriken! (SOM jag har tjatat på Stefan Swärd att skriva ihop sej med Rfsl i denna fråga - men jag vet inte var det tar stopp).

    Det är väl sångstunder som den du nämner som fick förre stiftschefen i Härnösand att kalla Gardell "en evangelist av Guds nåde". Men problemet är och förblir att den gode Jonas så ofta försöker slå ut lagens sanningar - inte bara heteronormen - med evangeliets. Det är ju som Paulus skriver i Romarbrevet 3:31: "Gör vi då vad lag är om intet genom tron? Bort det! Vi gör tvärtom lagen gällande."

    Men Pärleporten, av en skandaliserad Frälsningsofficer, är fin alldeles oavsett! (Jobbigt att det är så krångligt att komma in genom Dagens Pärleport, även om jag förstår de ekonomiska realiteterna).

    SvaraRadera