fredag 19 juni 2015

Glad Midsommarafton - Sveriges Riktiga Nationaldag

Medan jag önskar er alla en riktigt glad och skön midsommar (oavsett väder; ni vet väl att svenskarna dansar runt midsommarstången för att hålla värmen?) kan jag passa på att meddela att Sjöbyttebäckens temperatur nu sjunkit till 10 grader och att dess vattenföring sjunkit till 4 liter per sekund. Men lufttemperaturen - liksom sjö- och havstemperaturen - är nästan 15 grader och när solen sticker fram känns det riktigt somrigt.

Snart ska vi ut och leta midsommarblomster - tack vare den svala försommaren har de i varje fall inte blommat ut - och därefter äta "midsommarsupé". Sedan drar vi till Brogården i Njutånger och dansar oss varma före midsommarandakten jag ska spela till:



Och som så ofta förr slår mej tanken: Varför inte göra midsommaraftonen till Sveriges nationaldag, göra den röd som en jordgubbe i almanackan (det är väl ändå nästan ingen som gör ett fullt dagsverke idag?), skippa 6 juni med dess konstiga Gustav Vasa-anknytning och på kuppen återinföra Annandag Pingst som helgdag? (Då får vi två stabila långhelger till pingst och midsommar istället för en märkligt skuttande nationaldag som ändå inte firas med någon större entusiasm).

Allt gott hur som helst!

2 kommentarer:

  1. Ett instämmande hear, hear!

    SvaraRadera
  2. Kan bara hålla med till hundra procent!

    Jag tycker det visar på Världens sanna sinnelag att kyrkans internationaldag byttes till Sveriges nationaldag.

    När man sedan ser hur det blev just 6 juni, bara för att locka ut folk till Skansen, är det ännu mer absurt!

    SvaraRadera