lördag 6 februari 2016

Samernas nationaldag

Det är samernas nationaldag idag - till minne av deras första kongress i Trondheim 1917 - och Elisabeth Åsbrink skriver mycket intressant om samerna i DN idag. Vad varje svensk bör veta, typ.

Den samiska flaggan

2 kommentarer:

 1. Jättefin artikel, kul att se bekanta ansikten, Lars-Levi som fick åka från varmt hus med innetoalett i Årosjokk till dragiga golvbäddar i Jukkas för att "härdas".

  Blir så irriterad på radion som flera gånger rapporterat om Nomadskoleboken och uppenbarligen inte läst den utan säger att nomadskolan skulle utplåna samernas kultur när det var precis tvärtom, apartheid för att hålla renskötande samer kvar i sin kultur och segregera dem från alla andra. Detta apartheidsystem lever kvar sameskolan är den enda ras-grundade skolform vi har och den finns kvar.

  Bl.a valde Sverige, i motsats till de flesta andra länder vid denna tid som tillämpade hårdhänt assimilering, apartheid pga av att Herman Lundborg förfasade sig över det gravt rasblandade Norrbottens län. Det gick inte ens att hitta 800 renrasiaga samer för den besvikne Lundborg, rapporteras i Maja Hagermans bok.

  Den boken är skrämmande läsning men nyttig. Jag visste till exempel inte om att Lundborg jobbade i hela Sverige och hur han krossade en släkt i Listerlandet i Blekinge med sin oseriösa forskning.

  Men det är sant, samerna råkade inte värre ut än andra, bara annorlunda eftersom de renskötande skulle hållas kvar som något slags levande museiföremål.

  Hemskt nog anser jag så varför förvränga sanningen?

  SvaraRadera
 2. Ja, det är lite lustigt (eller olustigt - eller tragikomiskt) att det var ett missriktat "mångfaldstänkande" som ledde till segregationen. Varken påbjuden assimilering eller påbjuden segregation är någon lösning - folk måste i görligaste mån få tänka och välja själva vad de vill ta till sej av. Man kan inte ens tvinga folk att hålla sitt språk vid liv (gäller även svenskan) - men å andra sidan bör man ju knappast förbjuda barn att använda det).

  Tack för den intressanta kommentaren!

  SvaraRadera