fredag 29 juli 2016

Pride på gott och ont

Det är naturligtvis en seger för yttrandefrihet, personlig frihet och demokrati att Pride-festivalen kan hållas i Stockholm, utan förbud eller attentat (än så länge är det väl bäst att tillägga).

Men varken den politiska och mediala medvinden här eller förföljelsen och hoten på många håll i världen (jo, ibland även här) innebär ju att man behöver förhålla sej okritisk till Pride, som ju trots allt lika lite som 1 maj-tåg och Jesusmanifestationer kan reduceras till en allmän manifestation för allas lika värde. Åtskilliga värderingar i detta sammanhang - som både Storstockholms Lokaltrafik och Svenska kyrkan flaggar för - är absolut diskutabla. Det är ju också en stor spännvidd mellan att vilja förbjuda eller förhindra - som t.ex. på många håll i Afrika eller Östeuropa - och att göra hela Rfsl:s agenda till del av den samhälleliga värdegrunden. (Där är vi inte riktigt än, men att deltagande i Prideparaden anses förpliktiga klargör ju Stockholm Prides ordförande Christian Valtersson).

Årets tema, när alltså Ebba Busch Thor som första KD-ledare tänker gå i tåget, är "Vem bestämmer?" I det s.k. Kinkykvarteret kan man bl.a. erfara följande:
Club Sade har med olika arrangörer haft tält i Pride Park många år. Vårt syfte har varit att visa en bredare publik vad BDSMF är och tipsa hugade intressenter om var vi finns. Tältet har genom åren varit mycket välbesökt. Club Sade har från början deltagit i KK med ansvar för prova-på delen. På plats finns: bur, bondagestol, smiskbänk, pisktron, Andreaskors, stupstock, samt en skolbänk!

Eller seminariet (ikväll 17.30) för den som är intresserad) med Morgana på temat "Vem bestämmer över ens sexualitet?" 
En monolog av och med Morgana genom 25 år av BDSM. Morgana började sin resa genom sin egen sexualitet i tonåren, långt före internet fanns. Från att ha varit övertygad om att hon var monogam, heterosexuell, bottom har hon landat i att vara trygg med sin egen sexualitet som sapiosexuell (könsoberoende), dominant och flersam sadist. Hur gick det till? Följ med på en minnenas vandring genom svensk BDSM-historia i humoristisk och generellt raljerande självironisk ton. Varning för nervösa skratt och stor igenkänning!
På seminariet Poly för nybörjare får man information om det här:

Vad är poly? Vad är relationsanarki? Och vem bestämmer vem som är poly eller inte? Vem bestämmer om man ska leva flersamt om man redan är i en relation? Våra erfarna experter berättar hur de bestämde sig för att lämna mononormen bakom sig, och svarar på era frågor. Medverkande: Gabriel är poly sedan över tio år tillbaka. Annika är erfaren relationsanarkist.
Det finns också möjlighet att möta en Polypanel som diskuterar frågan Vem styr normen?
Det finns många sätt att leva flersamt, men hur bestämmar man vilket, om något, som passar en? Här får du råd, tips och en möjlighet att få svar på dina frågor! Vår frågepanel består av polypersoner, relationsanarkister och flersamma som har valt olika sätt att leva på utanför mononormen. Medverkande: En panel av erfarna polypersoner, relationsanarkister och andra som på olika sätt bestämt sig för att lämna mononormen bakom sig.
Hur den trista monomormen ständigt tränger sej på avslöjas under seminariet "Polyrelationer på bådas villkor - men den tredje då?"
En föreläsning om hur parnormer kan smyga sig in i polysammanhang. Hur uppmärksammar och motarbetar man det, så ingen behöver känna sig som en mindre viktig "tredje". Normen för kärleksrelationer är att vara två. Polyamorösa relationer bryter den här normen, men tvåsamhetsnormen är en väldigt stark norm, så även i polyvärlden är det lätt att samtal om relationer utgår från par. Samtal om hur "båda måste vara överens", "båda måste få säga nej" och "båda måste få sina behov tillfredställda", får lätt den som har en relationer med någon som sedan innan befinner sig i en relation, att känna sig utpekad som "den tredje" och betraktad som mindre viktig, med mindre makt och mindre rättigheter. Den här föreläsningen försöker utifrån mångårig erfarenhet ge exempel på hur parnormer kan visa sig i polysammanhang, hur man kan uppmärksamma det och lite idéer om hur det går att motverka, så alla får större chanser att känna sig trygga och viktiga. Medverkande: Karin Dunér är en av de polyaktivister som varit aktiv längst, och som har lång erfarenhet och mycket diskussioner bakom sig.
Pride Church erbjuder seminariet "Tänk om kyrkoherden är trans" med Ann-Christine Ruuth (f.d. kh Åke Roxbergh). OBS avslutas med gemensam andakt. Även "Queera bibelstudier" erbjuds, där Matteus sägs vara den queeraste av evangelisterna. (Se i övrigt Kyrkan på Pride eller Stockholms stift).  
Man kan sedan avsluta Pride-firandet med följande evenemang (men glöm inte skorna!):

Pride Naked

 Pride City, sö 31 jul 18:00–21:00
  • Medlemsklubb | Dresscode strikt naket | Insläpp 18-21 | Fri entré.
  • Medlemskap krävs och går inte att teckna eller förnya denna kväll.
    Endast kontant betalning i baren.
    En populär kväll för dig som gillar att visa upp Adamskostymen - dvs helt utan kläder (men med skor på).
    Tänk på att du måste ha ett giltigt medlemskap för att delta - det går inte att teckna eller förna medlemskap denna kvällen
  • Nå, det finns naturligtvis många fler aktiviteter under Pride, t.ex. paddling med Friluftsfrämjandet. Och åtskilliga seminarier - med bl.a. Barbro Westerholm - och åtskilliga paneldebatter är naturligtvis intressanta på ett mindre uppseendeväckande sätt än ovanstående. Men i alla fall. För kännedom.
Jag uppfattar som sagt inte alls Pridefestivalen som något slags allmän manifestation för allas lika värde. (Den innehåller ju t.ex. ingen markering mot den pågående utsorteringen av individer med Downs syndrom). Det finns en tydlig - legitim men ibland ganska kamouflerad - politisk agenda, tydlig inte minst när KD-ledaren Ebba Busch Thors deltagande debatteras (det är alltså inte bara kristdemokrater som ifrågasätter det!). Se även den intressanta krönikan om Stockholm Pride och alla människors lika värde.

Men, som sagt, det är bra att Pridefestivalen kan hållas i Stockholm - mer än på många andra håll fri från våld och hot. (Även i år, hoppas jag).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar