torsdag 21 februari 2008

Vladislav Savic, Kosovo och Kurdistan

Knepigt med Vladislav i Kosovo, tycker jag. Nog för att han är en duktig journalist med tydlig artikulation och insikt i situationen på Balkan, men varje gång jag hört honom de senaste dagarna har jag tyckt att han framstått som en part i målet, en debattdeltagare. Och var det verkligen meningen när Sveriges Radio skickade honom till Belgrad?

F.ö.: om USA erkänner Kosovo måste väl USA snart också erkänna en självständig kurdisk stat i norra Irak? Kurderna är - observera nu detta - världens största folkgrupp utan egen stat någonstans på jorden. Det rör sej om ca 40 miljoner människor. Den största delen, 25 miljoner kanske, bor visserligen i Turkiet (där de kallas "bergsturkar"), men skulle ett "Minikurdistan" bildas i norra Irak skulle all världens kurder känna att de äntligen hade ett "eget" land.

Ska man uppmuntra nationalism/separatism? Kanske inte. Men man kan ju åtminstone försöka vara konsekvent och så mycket som möjligt handla enligt samma principer mot alla självständighetssträvande folkgrupper.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar