onsdag 8 juli 2009

Brutalt mord i rättssal borde chocka västvärlden också

Jag tror knappt mina ögon. Marwa al-Sherbini, 31, gravid med sitt andra barn, blir nedstucken i rättssalen i Dresden av sin motpart - en 28-årig rasistisk tyskryss - med 18 knivhugg. Ingen hejdar honom, och när Marwas man försöker göra det - han är i rättssalen med parets lille son - blir han skjuten i foten av tysk polis! Man förväxlade honom med angriparen, heter det.

Brutalt mord chockar arabvärlden, skriver SvD. Men nog borde västvärlden eller åtminstone Tyskland också befinna sej i chock. Är det kanske just därför reaktionerna därifrån varit så lama hittills?
Saken är verkligen fasansfull. Om min hustru anmäler en man för kränkning, hoppas jag verkligen att säkerheten i rättssalen är så pass god att hon inte blir överfallen och dödad med kniv. Och, om polis är närvarande, att polisen inte skjuter mej när jag försöker hjälpa henne.
Kom ihåg vad som hände i Dresden om något liknande händer en västerländsk kvinna i en domstol i Teheran.
Gud sej förbarme!
13,9

3 kommentarer:

 1. Du var mig en intressant person. Socialliberal intresserad av cykling, svamper.
  Jag är själv blivande pastorsman, missonare och socialliberal. En fråga bara. Vem har mest människovärde. En somalisk kvinna invandrare utan jobb, eller en svensk man med bra jobb och de tre V:ena.
  Jag bor själv i Södermanland, Oxelösund. Skillnaden mellan olika grupper blir allt större. Samtalet mellan olika grupper stannar av för att jag/vi/ de/ oss är rädda att gå över gränsen. Det är lättare att göra människor mindre.
  Magnus Salomonsson
  Magnus

  SvaraRadera
 2. Hej Magnus i Oxelösund! Intressant att få nåt livstecken från den lilla läsekretsen ;). Kul oxå att vi har så liknande "profil"!

  Hm. Din fråga borde ju vara lätt att besvara. ("Alla är lika mycket värda" o.s.v. oavsett om vi behandlar invandrare och/eller kvinnor som skit eller sorterar bort foster med Downs syndrom).

  F.ö. skulle det förstås aldrig falla mej - eller dej - in att säga att fattiga är mindre värda än rika. Och som social-LIBERAL accepterar jag hellre vissa standardskillnader i en fungerande ekonomi än statssocialismens jämna plågor. Fast som SOCIAL-liberal oroas jag liksom du över ökade klyftor som inte handlar om att alla får det bättre (fast vissa ännu mer bättre, OK) utan om att somliga får det sämre.

  Alliansen har haft otur med konjunkturen IGEN (jfr 1977 och 1992) - eller så är man helt enkelt i motfas och får hela tiden ta över just när sossarna håller på att tappa greppet. Och samtidigt är det kanske rättvist att just borgarna får tackla och försöka reglera det kapitalistiska systemets svagheter, som redan Marx träffande beskrev. Det ska inte behöva gå så här mycket upp och så här mycket ner - det drabbar främst de fattigaste (inte minst i utvecklingsländerna men oxå här hemma).

  Sen varför somaliska invandrare i så hög grad verkar oanställningsbara även i högkonjunktur, det kan man verkligen fråga sej. Vi svenskar är dåligt integrerade... ...även om en del kvinnor i en del kulturer (även somliga svenska) knappt FÅR lämna familjen för att jobba, det är oxå en sak att tänka på. Mindre värda - nej! Mindre välsituerade, och det ofta p.g.a. andras attityder, ibland oxå politik - ja!

  Kul att du skrev!

  SvaraRadera
 3. Ja, och mindre rättssäkra, skulle jag väl ha lagt till p.g.a. Marwa al-Sherbinis (och hennes familjs) ofattbart fasansfulla öde.

  Jan Guillous bok Fienden inom oss väcker också till lång eftertanke.

  SvaraRadera