torsdag 16 juli 2009

Litauen skämmer ut sej

Inte nog med att Pride-parader förbjuds eller trakasseras på olika sätt i stora delar av Östeuropa. Nu förbjuder Litauen positiv framställning av homosexualitet ö.h.t., tillsammans med en massa andra positiva framställningar av vad litauerna anser vara dålig moral, dålig hygien m.m. Man undrar om inte, tillsammans med Pride-paraderna, också en hel del skönlitteratur blir olaglig på det viset?
Ö.h.t. är det ett skamligt angrepp på yttrandefriheten att stifta en sån här lag. Den låter, som DN:s Håkan Boström skriver, som ett uttryck för statlig homofobi. I Sverige var Åke Green nära att buras in för en negativ framställning av homosexualitet. I Litauen ska man tydligen åka dit av motsatt skäl. I Sverige var det förr i världen straffbart att tala illa om kristendomen. I stora delar av Mellanöstern är det än idag förbjudet att göra PR för kristendomen, för att inte tala om vad man (inte) får säga om Muhammed.
Men trots att det retar och kränker en del bör man få säga det mesta som inte innebär direkt hot och uppvigling eller grovt förtal av enskild person. Både positiva och negativa saker om homosexuellt samliv eller kärnfamiljer t.ex.. Medan hatbrotten bör beivras starkt. Det är faktiskt inte säkert att de som slår sönder synagogor har inspirerats av Humanisternas utfall mot gudstro och religion eller att de som pangar rfsl-lokaler hämtar näring för sitt hat från kristdemokratisk familjepolitik.
Märkvärdigt så lätt yttrandefriheten gäller för en del när det gäller åsikter som avviker från ens egna. Men det är väl med tanke på dem vi har yttrandefrihet? Sverige måste uppenbarligen ta upp yttrandefrihetsfrågorna inom EU, och direkt med Litauen redan idag torsdag.
Och naturligtvis ska man få förneka Förintelsen. Hellre det än att hylla den och uppmana till ytterligare folkmord.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar