fredag 17 juli 2009

Hedningarna ställer upp

Det är sannerligen inte alltid man har lust att citera förre kalmarprosten Dag Sandahls ettriga "Dagblogg". Men här slår han huvudet på spiken. Vad har hedningar som Reinfeldt och Sahlin med ett kyrkoval att göra? Hur kan de stå ut med att deras sekulära (trodde man ju) partier ställer upp till val i ett kristet trossamfund? Och vill de helt enkelt ha makt över trossamfunden borde de väl ställa upp i val till Sveriges Muslimska Förbund också? (Jasså, det får dom inte - trodde väl det).
EU-valet är över. Kyrkovalet nästa. Över fem miljoner svenskar är röstberättigade. Men i sin nuvarande form är kyrkovalet en stor skam för Sverige. Utlänningar brukar inte tro sina öron. Vi är tillvanda och reagerar inte längre när den C- och S-dominerade kyrkan fastslagit de prioriterade målen för kyrkans utlandsarbete vara 1) Landsbygdsutveckling, 2) Klimat och miljö och 3) Ekonomisk rättvisa.
Finfina mål, naturligtvis; jag sysslar själv en del med landsbygdsutveckling som kantor i byakyrkorna; man undrar bara var det där med Jesus och himmelen kommer in. Om det någonsin gör det. (Plats 24?). Men socialisten Joe Hill har ju drivit sådant gäck med evighetsperspektivet att man kan tro att kyrkorna aldrig befattat sej med bespisning, skolor och sjukvård.
Men nu får det vara nog! Fr.o.m. den 20 september får det vara slut med statskyrkosystemet en gång för alla! Jag säger som Lotta Gröning i Aftonbladet: Skilj kyrkan från politrukerna! (Att hon sedan fastän socialist är så osolidarisk att hon som rik redaktör inte vill betala mer i kyrkoavgift än en fattig frimärksförsäljare, det är mer än en småborgerlig som jag kan begripa, men det får hon reda ut själv).

1 kommentar:

  1. Haha, bra skrivet.
    Nog borde väl Jesus och evangeliets spridning komma bland något av de högst prioriterade målen...
    Om det inte vore partival, alltså.

    SvaraRadera