tisdag 15 november 2011

Varför beskriver vi republikanska presidentkandidater som knäppa?

Jag har i många år funderat över varför vi i Sverige så ofta beskriver amerikanska presidenter och presidentkandidater - i varje fall de republikanska - som mer eller mindre knäppa i bollen. Efter att ha suttit uppe en natt och sett debatten mellan John Kerry och George Bush 2004 hade jag i varje fall inget som helst intryck av mental efterblivenhet hos någon av dessa kandidater (vad jag tycker om deras politik kan vi ta en annan gång).

Nu när republikanerna är i färd med att ta fram en motkandidat till Barack Obama excellerar media i idiotförklaringar av dessa demokratins frontsoldater, som ställer upp på en extrem medieexponering. Om Sarah Palin säger att man kan se Ryssland från Alaska (ingen särskilt fet överdrift, kolla kartan!), om Michelle Bachmann råkar säga Sovjet om Ryssland, om Rick Perry glömmer bort namnet på den tredje myndigheten han vill avskaffa eller om Herman Cain tänker väldigt länge på i vilket avseende hans Libyenpolitik skiljer sej från Obamas, så beror det naturligtvis inte på att någon av dem är så obildade att de inte känner till Sovjetunionens kollaps 1991 eller bara brukar läsa innantill från papperslappar som klokare medarbetare skapar åt den. Men politiker är inga övermänniskor - de blir trötta ibland, säger fel ibland (hur har inte svenska medier hånat Bushs ibland dubbla eller trippla negationer!), och vem gör inte det?
Den som drygar sej nu är Rysslands premiärminister Putin, snart president igen om han får som han vill. Han, Europas Store Fegis, har aldrig vågat ställa upp i en riktig TV-debatt med någon medtävlare, eller låta sej pressas i radio av seriösa journalister som Politkovskaja (RIP!), utan håller sej på sin upphöjda kant i farlig närhet av den rena diktaturen. Den killen - vars grodor Västvärldens medier inte alls granskar och sprider lika mycket - har nu mage att försvara sina manipulationer av den ryska demokratin med hänvisning till att republikanerna i USA inte verkar ha någon vettig ledare, i varje fall har alltför svårt att vaska fram någon. Att döma av mediernas Youtube-klipp och ständiga uträkningar.
Driv med Putin istället, kära medier! Hejdlöst! Håna honom, som Torgny Segerstedt på Göteborgs Handels- och Sjöfarts-Tidning ensam vågade göra på 30- och 40-talen! För säga vad man vill om Palin, Bachmann, Perry och Cain - men HERR PUTIN ÄR EN FÖROLÄMPNING!!!

1 kommentar:

  1. Hoppas du har skickat detta som insändare i någon tidning. Mycket bra skrivet!

    SvaraRadera