söndag 11 augusti 2013

Bara mammor föder barn (publicerat på HT:s ledarsida 20130613 under vinjetten "Synpunkt").

Ärade läsare: Fundera över följande insändare - och ledarredaktionens svar. Fundera över hur den helt bisarra åsikten att även män kan föda barn (helt analog med åsikten att tjurar kan kalva och hingstar föla) även fortsättningsvis beskrivs som den enda anständiga åsikten, vars kritiker - inklusive en fronderande jurist i Kammarrätten - vill återinföra något slag av tvångssterilisering. Helt bisarrt. Eller queert för att nu använda det gängse uttrycket.

Fortsättning följer så klart. Det här är ju ett sällsamt journalistiskt och politiskt haveri, och Gud nåde journalister och politiker när folk upptäcker vad som dolde sej under termen "avskaffandet av tvångssteriliseringarna" - nämligen i realiteten avskaffandet av objektiva, begripliga könsbegrepp. (Om nämligen t.o.m. en som föder barn inte bara själv får kalla sej utan också av samhället får registreras som man och som barnets far, då har vi naturligtvis i realiteten avskaffat mans- och fadersbegreppet, d.v.s. berövat det all reell, objektiv innebörd). Det här haveriet riskerar att ytterligare urholka den politiska och journalistiska elitens trovärdighet och bädda för en förfärlig backlash som drabbar även de seriösa delarna av jämställdhets- och hbt-arbetet i vårt land.

Nu till min insändare till ledarsidan (publ. med redaktionens svar 13/6)::

BARA MAMMOR FÖDER BARN

Journalister och politiker har de senaste åren sagt: Inte ska vi väl ha kvar några tvångssteriliseringar? Svenska folket har svarat: Nej, så klart inte! Den mystiska slutsatsen har blivit: Vad bra, alltså tycker ni nu att även män kan föda barn, d.v.s. att även den som föder sitt barn kan vara barnets pappa!

Även Eva Cooper och Lilian Sjölund sällar sej (HT 24/5 och 9/6) till dem som betecknar könsbegreppsomgörningen som ett "slut på tvångssteriliseringarna". Till dem som alltså utmålar oss kritiker som anhängare av tvångssteriliseringar.

De låtsas inte om de kritiska synpunkterna från överläkaren i psykiatri David Eberhard (Newsmill 13/1 2012). Eller från överläkaren i gynekologi Marc Bygdeman (Newsmill 31/3 2012), som tillsammans med transsexuellas patientförening Benjamin motsatt sej lagändringen utifrån tesen att bara kvinnor kan föda barn. En tes som inte bara tokliberaler utan även Kristdemokraternas och Svenska kyrkans ledning nu förnekar, men som jag, diverse högerextremister och ett gäng transsexuella står fast vid.

Eftersom samhället i all välmening gått med på att operera även icke uppenbart missbildade personer som tror att de "fötts i fel kropp", vilket ibland påmint om könsstympning, vill somliga idag få möjlighet att få sin upplevda könsidentitet bekräftad utan riskabla och steriliserande operationer. D.v.s.: om vi redan gått med på att en barnaföderska kan vara en karl "i fel kropp", kan "han" väl få registreras som sådan utan vidare?

Visst, många bör absolut få skadestånd för de senaste 40 årens beskärningar. Men varför göra om själva könsbegreppen för att bekräfta deras könsföreställningar, när vi inte officiellt registrerar själslig ålder eller upplevd reinkarnation? Vi skapar ju bara ytterligare identitetsstörningar hos våra barn och ungdomar och misskrediterar det seriösa hbt- och jämställdhetsarbetet!

Det är ju som förra jämställdhetsministern Nyamko Sabuni uttryckte det: "Män och kvinnor har olika kroppar. Det kan inte ens en politiker ändra på."

Inte några journalister eller en positiv Pride-parad heller.

Andreas Holmberg
pappa och fritänkare
Iggesund

LEDARREDAKTIONEN SVARAR:

Skulle vi redovisa alla åsikter i en fråga skulle ledarsidan strax ta över hela tidningen. 

Vi kan dock konstatera att de båda transorganisationerna FPES och KIM, som tillsammans med RFSL företräder en klar majoritet av landets transsexuella, länge kämpat för en ändring av lagen.

Organisationen Benjamin är i sitt ställe omtvistad, då det är mycket oklart vilka man egentligen företräder, och hur många.

Som Kammarrätten sa i sin bedömning i vintras kan inte steriliseringskravet längre rättfärdigas med hänsyn till dagens värderingar, steriliseringskravet vilar inte på någon frivillig grund och är diskriminerande i förhållande till gruppen transsexuella.

Eva Cooper
Lilian Sjölund

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar