tisdag 20 augusti 2013

(S) ska sätta stopp för den kristna "eliten"

Nä, nu blommar löken igen. En församlingspräst och en stiftsadjunkt i Skåne vill att folk ska rösta på Socialdemokraterna inte bara i riksdagsvalet 2014, utan också i KYRKOVALET 2013! 

Har (S) inte förbjudits ställa upp i sådana val än? Finns det ingenting i kyrkoordningen eller i partiprogrammet som hindrar sådana anomalier?

Och så argumentet sen - att kyrkan inte ska styras av en "elit"! Det är som Mats Rimborg i Posk (Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan) skriver: om folk röstar på honom som jobbar på Ericsson och engagerar sej i Posk och församlingslivet på sin fritid, då röstar man enligt debattörerna på en "kyrklig elit", men röstar folk på S-märkta präster och stiftsadjunkter, då garanteras folkligheten.

Något är uppenbarligen snett i själva tänkesättet. Som Mats skriver är det ingen som vill förbjuda S-prästerna att ställa upp i kyrkovalet, men de ska givetvis inte vara (S)-märkta i ett kyrkligt val. Socialdemokraterna är nämligen enligt sin egen bekännelse inget kristet parti. Och det finns, jag upprepar, endast tre (3) anledningar till att ett politiskt parti kan vilja ställa upp i val till ett trossamfund som Svenska kyrkan:

1) Man ser sej själv som ett konfessionellt kristet parti
2) Man ser inte Svenska kyrkan som en kristen kyrka
3) Man ser Svenska kyrkan som en kristen kyrka men vill inte att den ska förbli det

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar