onsdag 19 februari 2014

Kan bara kristna driva samvetsfrihetsfrågan?

Bra, Elisabeth! Tack för det klarspråket! Men jag hoppas att fler än kristna kan stödja dessa tankar, även om det kanske är sant att kristna har ett särskilt ansvar.

En vettig person jag läste om tyckte faktiskt att det var olyckligt och inadekvat att Ellinor Grimmarks tro har fokuserats så mycket i abort- och samvetsfrihetsdebatten. Måste man vara kristen för att ha ett samvete? För att t.ex. som barnmorska inte vilja medverka till uppspårning och avlivning av foster med Downs syndrom?

Och i fallet med de samvetsömma läkare som inte vill medverka till icke medicinskt motiverad omskärelse av judiska och muslimska föräldrars småpojkar verkar det ju snarast som om icke-troende vore i majoritet. Men samvete har de visst ändå (även om jag tycker att de silar mygg och sväljer kameler). Och läkare bör de rimligen fortfarande kunna få vara och bli. Precis som Ellinor Grimmark bör få verka som barnmorska.

Eller vad tycker ni?

(Förresten: Vad tycker arbetsmarknadsministern? Och kan vi inte få hjälp med abortdebatten av exempelvis den av alla sidor hyllade pingstpastorn och läkaren Denis Mukwege?).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar