måndag 24 februari 2014

Ännu fler homofobiska, drakoniska lagar i Uganda

Det är för bedrövligt - samtidigt som vi i Sverige i förment upplysthet och människovänlighet avskaffat (fr.o.m. 1 juli 2013) de traditionella, biologiska, objektiva, begripliga könsbegreppen (ni vet, där den som födde sitt barn automatiskt betraktades som barnets mamma, aldrig någonsin som dess pappa) och genom vår välmenta äktenskaps- och adoptionslagstiftning nu förnekar att det finns någon specifik vits för ett barn med att ha en mamma (naturligtvis - eftersom även pappor kan föda barn!) eller med att ha en pappa, så skenar t.ex. Ryssland och i all synnerhet Uganda iväg åt andra hållet och förstärker en redan befintlig homofobi med drakoniska lagar (även om det i Ryssland knappast kan bli straffbart för män att kyssa varandra offentligt, p.g.a. gammal tradition praktiserad inte minst inom rysk-ortodoxa kyrkan!).

Det här är allvarligt, och det är viktigt att protester höjs både på den politiska nivån och bland samarbetspartners av olika slag, sekulära eller kristna. Fler även bland s.k. "konservativa" borde och måste göra som R Warren i den är videon från 2009:Men vi ska vara medvetna om att varje skarp "tillsägelse" tenderar att uppfattas som kolonialistisk eller homosexuell propaganda ("världen vs Afrika"), jfr dessa beklämmande men talande och välartikulerade svar på Warrens öppna brev från en ugandisk pastor: 1 och 2. Det är sant att anti-homolagarna inte alltid återgivits korrekt här i Väst, men det gör dem inte mer acceptabla. Medveten smittspridning och våldtäkter straffas naturligtvis även i Väst, men här pekas homosexuella ut specifikt, som om inte även heterosexuella våldtog och spred könssjukdomar/hiv. (Man måste förstås kunna bestraffa våldtäkt och/eller medveten smittspridning utan att särskilt peka ut homosexuella!). Dessutom är det inte bara direkta övergrepp som bestraffas - om än de hårdaste straffen, däribland dödsstraffet sägs reserveras för dem - utan lagarna gör utan tvekan livet osäkert även för "vanliga" homosexuellt samlevande.

2 kommentarer:

  1. Just i en Östafrikansk kontext blir det extra beklämmande att peka ut homosexuella som de värsta förövarna av sexbrott. Var nyligen i Uganda med en grupp ungdomar och såg hur djupt homofobin sitter. Mina elever fick inte sova på ett hotell där det var dubbelsängar. Antingen skulle vi placera flickor med pojkar eller om de envisades med att sova med sina kompisar (vilket de förstås gjorde, varenda en) måste personalen gå in och antingen sära på sängarna eller ta in extrabäddar. Jag och den andra ledaren skulle däremot ha fått sova i dubbelsäng fast vi inte var nära att vara gifta ens. Det gick vi inte med på så vi fick varsitt rum.

    SvaraRadera
  2. Ja, nog är det lite tragikomiskt ändå! I Sverige yttrar sej ju det tabu mot det egna könet som fortfarande existerar på exakt motsatt sätt: pojkar ska sova med pojkar (även på frigjorda konfirmandläger) och flickor med flickor, liksom alla fortfarande byter om med det egna könet i en helt traditionell heteronormativitet. (Någon av det motsatta könet kan en ju råka tända på ;o).

    SvaraRadera