lördag 8 februari 2014

Lappland åt lapparna

Det finns en del tragikomiska inslag i fenomenet Sverigedemokraterna. T.ex. att deras framgångar i Skåne är det slutliga beviset för att assimileringen av skåningar äntligen har lyckats: nu ser de sej inte bara som svenskar, utan som svensknationalismens banérförare!

Ett annat är synen på Lappland och lapparna (eller Sápmi och samerna om man så vill). Nu när Jimmie Åkesson vill öppna rennäringen för alla, kommer jag att tänka på en Sverigedemokratisk affisch i Arvidsjaur (Arvesjávre) i mellersta Lappland på 90-talet. Där fanns den dåtida partisymbolen den blågula facklan och en fetstilt text: SVERIGE ÅT SVENSKARNA!

Som ni förstår kunde jag inte motstå frestelsen utan klottrade på affischen med ännu större bokstäver:

LAPPLAND ÅT LAPPARNA!

2 kommentarer:

  1. Jag håller aldrig med Sverigedemokraterna i något alls, men i denna fråga har de tyvärr en poäng. Att ha en hel näring reserverad för en liten minoritet från en etnisk minoritet i ett land håller inte ur filosofisk synvinkel.

    1. Det är rasistiskt att ha gener som grund för en näring.
    2. Endast en grupp familjer, samiska aristokratin äger renskötselrätt och allt vad därtill hör, inte ens majoriteten av samer har renskötselrätt i Sverige.
    4. Samebyar är rester från medeltiden i sann odemokratiskt anda har man i dessa ekonomiska föreningar rösträtt efter hur mycket man äger.
    5. Samer är inte en undergrupp av rangifer tarandus, samisk kultur är inte beroende av renskötsel som en exklusiv syssla (speciellt med 2 i åtanke).
    6. Fånerier som att Gudrun Sjödén ostört får inspireras av nordamerikanska urinvånare, araber, berber, japaner, masajer etc men ska hängas ut som idiotförklarad när hon inspireras av samiska traditonella kläder och till och med FÖRBJUDS att göra det visar på en oerhört snobbistisk inställninge hos de fåtal "first families" som tillhör den samiska aristrókatin. Och att svensk kulturelit lyssnar på det svamlet beror på ren rasism. Samer ska behandlas med silkesvantar för någon riktig respekt finns inte. Sant människovärde handlar om lika rättigheter och skyldigheter i allt. Alltså ses inte samer som riktiga människor. Det gör ont i lapphjärtat att behöva säga detta , men tyvärr denna gång har SD en poäng. Jag antar att någon vilsekommen fiskesame har kommit med förslaget. I sametinget är det en stor andel av ledamöterna som tillhör de egendomslösa släktena eftersom de är i överväldigande majoritet, men de har ändå inte något att säga till om för svenska staten gynnar och erkänner bara renägare med stor plånbok.

    Den samiska kulturen är knappast utplånad i Ryssland eller Finland, det är en väldigt bräcklig kultur som kräver att man inte får inspireras av mönster och som inte fixar om någon enstaka icke-blåblodig individ ger sig på renskötsel, för att överleva. Så bräcklig är inte den samsika kulturen men rika samer är förfärliga snobbar, högfärdiga och riktigt rasistiska-ja mer än så bara den egna inavlade släkten räknas. Egendomslösa föraktas storligen. Man lever högt på en påhittad offermyt och ger sig på fattigt folk på alla områden. Min bekante (Ante som kommenterar på bloggen ibland) tog med en kompis från fattiggruppen till skogen, en Stålnacke, värsta fattiga lantalaiset-släkten och fick sina däck sönderskurna. Här göre sig inte slödder besvär och svikare som Ante ska veta att de brutit mot koden big time om så blodvite uppstår.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst kan man - t.o.m. du och jag! - hålla med Sverigedemokraterna ibland, det är ingen skam. (Annars blev man ju tvungen att överge en del bra åsikter bara för att inte hamna på samma linje som dom - t.o.m. nazisterna har ju rätt i exempelvis att syskonäktenskap är en dum idé).

      Men det hade väl varit rimligare om t.ex. Folkpartiet liberalerna drivit linjen att öppna upp rennäringslagen enligt dina principiella påpekanden. Det blir lite komiskt när ett nationalistiskt parti som Sverigedemokraterna - som ogillar när "utlänningar" kommer in här och tar för sej - inte förstår att även "samenationalister" vill freda sitt område? Även om nationalism och blodsbandsromantik har sina allvarliga sidor både i större och mindre skala.

      Ibland tänker jag att det nu är så få som bor i Lappland, trots fortgående gruvbrytning, att även samer borde välkomna någotsånär miljövänliga projekt som gör det möjligt för fler att finna sin utkomst i området. Å andra sidan kan man förstås också tänka att utflyttningen antagligen gör Sápmi mer samiskt och innebär en återgång till tiden före "den stora kolonisationen." Om det inte vore för att även samer tvingas flytta till kusten och Stockholm, eftersom alla inte kan leva på renar.

      Nå, jag är inte alls lika insatt i ämnet som du, trots en svägerska som får rösta till sametingsvalet och trots en vuxenelev i Tärna som lärde mej mycket på 90-talet. Tack för din kommentar!

      Radera