torsdag 27 augusti 2015

Fortfarande badvarmt i våra sjöar och hav - men läs Malin Ullgrens krönika medan ni fortsätter bada

Sommaren är inte slut - än. Det är fortfarande jätteskönt att bada om kvällarna. I går kväll for jag och barnen till Iggsjön vid Ankarmon, och det var säkert 22 grader i vattnet. Varmare än i luften. Underbart!

Men läs mitt i den svenska sensommarglädjen Malin Ullgrens krönika Vissa saker behöver man få upptryckta i ansiktet för att förstå.

Begrunda samtidigt Tage Danielssons viktiga ord: Se här din svåra roll: Att inse världens lidande med glädjen i behåll.

Och fortsätt med att läsa Jesus´ berättelse om den barmhärtige samariern, som är predikotext i Sveriges kyrkor kommande söndag (som har temat Medmänniskan).

En del har, inte utan poänger, travesterat den som "berättelsen om den barmhärtige sverigedemokraten" (med tanke på den i dåtida judisk kultur oväntade hjälterollen).

Men nog vore det mer adekvat att tala om "den barmhärtige syriern" eller "den barmhärtige somaliern". Flyktingvågorna innebär vissa problem (som det inte alls är förbjudet att tala om, även om de sällan är i paritet med de problem som vållat flyktingvågorna). Men det är faktiskt den föraktade främlingen på orten som har hjälterollen i Jesus´ berättelse.

Bra att Angela Merkel och andra nu för flyktingfrågan högre upp på EU:s dagordning. (Bl.a. p.g.a. den här tragedin, tillagt 28/8). Bygga stängsel känns inte särskilt konstruktivt (tummen ner, Ungern).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar