onsdag 21 oktober 2015

Bränna flyktingförläggningar är ett terroristbrott

Jag brukar inte svära. Men vad fan håller dom på med som bränner planerade eller aktiverade flyktingförläggningar? Det finns verkligen inga ursäkter, inte att man tycker att vi tar emot för många flyktingar eller att politiken är fel på något annat sätt. Det är fruktansvärt brott, i sammanhanget och sammantaget ren terrorism. (Visst kan det inträffa brandolyckor också på en flyktingförläggning - jämför moskébranden i Eskilstuna - men nu händer det uppenbarligen också saker som inte bara är olyckor. [Tillagt 21/10: Se även Elisabeth Sandlunds kommentar i Dagen].

Sen tycker jag däremot inte att tillfälliga uppehållstillstånd (5 år i taget eller liknande) är liktydigt med terrorist- och hatbrott eller ens anstiftan till sådana. Inte heller utvisning av dem som faktiskt inte har asylskäl är i sej något övergrepp. Fri invandring har ju inget riksdagsparti på programmet och då får vi väl stå för det också?

Det finns många (bra) argument för permanenta uppehållstillstånd för flyktingar. Trygghets- och integrationsfördelar inte minst. Men ska en generös asylpolitik - som jag tycker vi ska ha - och acceptansen för den hålla i längden måste vi åtminstone kunna diskutera även tidsbegränsningar.
Och blir det diktatur och/eller krig i Sverige kommer jag inte att kalla Finland, Italien eller Turkiet för rasister om jag och min familj "bara" får vara där i 5 eller 10 år eller tills flyktskälet faktiskt är överspelat. Även om mina barn skulle ha lärt sej finska eller italienska på kuppen och både jag och min fru fått arbete.

Jag lovar.

Men som sagt - att bränna flyktingförläggningar är inget argument för något över huvud taget. Det är ett kusligt brott som det inte finns några ursäkter för. Terrorister som Peter Mangs har redan skrämt alldeles tillräckligt många.

F.ö. håller jag verkligen med Elisabeth Sandlund på Dagen och Matilda Molander på DN om att det allt bredare användandet av biståndsbudgeten till flyktingmottagande i Sverige är oanständigt och osolidariskt.

1 kommentar:

  1. Nej och nu Trollhättan, det är sorgligt men Mangs och Ausonius verkade i en tid med annan politik och andra flyktingströmmar vilket bevisar att främlingshat är helt irrationellt och inte någonsin kan ursäktas eller ens förklaras med förd politik.

    SvaraRadera