torsdag 19 maj 2016

Oklahoma rockar sockorna

Oklahoma. Men även North Dakota och Indiana.

[Tillagt 21/5: Guvernör Mary Fallin, själv "strikt" abortmotståndare, lägger in sitt veto eftersom hon anser lagförslaget vara alltför svepande och otydligt för att uppfylla konstitutionella krav. Bra att hon är noga. Och klart är nog att generella abortförbud - om även ett sådant var på tapeten - får stora konsekvenser. Men det får även den s.k. "fria" abort vi har i vårt land, där t.o.m. SMER (Statens Medicinsk-Etiska Råd) varnar för konsekvenserna av en alltmer specificerad fosterdiagnostik i kombination med gränslös rätt att avliva sin avkomma fram till vecka 18. Och vad gäller av samhället oönskade individer, d.v.s. de med någon form av konstaterat handikapp (prof. Marc Bygdeman har konstaterat att de som ska ge specialtillstånd inte vill gradera handikappen, men någon "defekt" måste det vara) gäller ju den rätten ända fram till v. 21, d.v.s. över halva graviditeten. I Frankrike - som inte likt Brasilien brukar få några reprimander av FN - gäller den hela graviditeten, jfr P1-inslaget 11/11].

3 kommentarer:

 1. Blir intressant att se hur det funkar i rätten, all lag i USA prövas ju av juridiken. det är därför abortlagen är så konstig att abort i princip är tillåten tills barnet föds eftersom den bygger på ett rättsfall som fastslog att kvinnan har ensam bestämmanderätt i frågan. Domen tog inte ställning till hur livsdugligt fostret /barnet är i olika skeden av graviditeten.

  SvaraRadera
 2. Nej, precis, men sättet att använda "livsduglighet" som människovärdeskriterium gör ju människovärdet teknikberoende (när det handlar om möjligheten att överleva utanför mammas mage är det ju stor skillnad på 2016 och 1916, men förmodligen också på 2116).

  Jag är överens med många om att a) om någon ska få välja barn är det i första hand mamman b) om fosterfördrivning ska få ske bör det vara så tidigt som möjligt och c) vi bör ha en nollvision - inte absolut nolltolerans - för fosterfördrivningar.

  Däremot är talet om "livsduglighet" som jag brukar påpeka ganska förledande. De flesta foster är ju livsdugliga om de inte slits ur sin naturliga miljö (det är ju därför de "behöver" aborteras - i motsatt fall brukar de spontanaborteras).

  Vilket gäller även oss födda. Den av oss som trycks ner i ett badkar fullt med (foster-)vatten har ganska små chanser att överleva. Är vi därför livsodugliga?

  Tack för kommentaren! (Och nu blev den här kommentaren betydligt längre än bloggposten).

  SvaraRadera
 3. "om fosterfördrivning ska få ske bör det vara så tidigt som möjligt"

  Om? Tvekar du själv om abort ska tillåtas? Eller du resonerar där bara principiellt? Hur vill du Sveriges abortlag ska vara Andreas?

  SvaraRadera