måndag 2 maj 2016

Ytterligare texter att begrunda i hälsningsfrågan

Man behöver inte hålla med om allt på DN:s ledarsida eller allt Yasri Khan säger i den senaste intervjun - eller annars. Jag tror t.ex. inte alls på att en vit man som vägrat hälsa på kvinnor behandlats annorlunda än han; snarare har väl i så fall Yasri Khan p.g.a. sitt ursprung accepterats som partiföreträdare längre än t.ex. en vit, kristen man skulle ha gjort. Jag tycker f.ö. att man (och kvinna) bör kunna ta både män och kvinnor i hand. Och jag tycker att den som känner sej kränkt av en utebliven handskakning har all rätt i världen att signalera det - bara man inte som en viss manlig läkare bemöter sin (kvinnliga) patient taskigt för den sakens skull. Och förtroendeuppdrag inom visst ett parti är inget man har "rätt" till (däremot att engagera sej politiskt och, om det så krävs, bilda ett eget parti).

Men nog är texterna tänkvärda. Detsamma gäller även Bitte Assarmos krönika i Världen idag - och Andreas Johansson Heinös intervjukommentar i samma tidning. Tänkvärt är förstås dessutom om kvinnor (som i fallet med dessa två texter) är mer upprörda än män över den uteblivna handskakningen - det är ju faktiskt de som "utsätts". Jfr dock Josefine Arenius och Magdalena Ribbings kommentarer.

Och samtidigt borde väl katoliken Assarmo fundera över vad det skulle innebära för henne och andra katoliker eller högkyrkliga i offentligheten om det uppstod upprörd debatt kring det faktum att de inte vill ha kvinnor som präster alternativt inte vill ta emot sakramentet om det är en kvinnlig celebrant. Hur länge kan "vanliga" politiska partier acceptera företrädare som är "såna"?

2 kommentarer:

  1. Andreas Johansson är mycket postodernistisk och skiter i vad en hälsningssed betyder. Helt okej men jag hpller inte med, jag har inte en relativistisk syn på människovärde. Om så 99.999% av jordens befolkning tycker att kvinnor är orena och bör låsas in, har de inte rätt i någon verklig mening av ordet.

    Assarmo är ju, som du kanske vet, inte alls tvärsäker om att kvinnor absolut inte ska vara präster. Hon är , liksom många muslimer gentemot kvinnor (Muhammed ville allt som Yasri Khans hälsning står för de flesta muslimer hälsar normalt lika på män och kvinnor) , på tvärs med sin tro i den frågan.

    SvaraRadera
  2. Håller dock helt med om den rasistiska behandlingen av Khan, han hade varit chanslös som vit, kristen man och inte ens varit nära riksdagen med en föraktfull särhälsningstradition som han hävdade i alla lägen. Rasism, javisst, men den vanligaste formen i Sverige, man vågar inte säga åt en person av annan bakgrund av rädsla för att kallas rasist. Därför behandlar man människor som Khan som lätt utvecklingsstörda med större behov av hänsynstagande än "vanliga" normalstörda personer.

    SvaraRadera