onsdag 25 april 2007

Konstig avgång för Leijonborg

Det är väl OK att avgå som partiledare efter 10 år vid styret. Det är möjligt att partiledningen hursomhelst borde ha bytts ut inför valet 2010. Men att Leijonborg nu närmast tvingas bort redan i år luktar skunk.

Att som DN påstå att han "klamrade sig fast vid makten för länge" är ju enbart löjligt. När skulle han ha gått? Mitt i uppbyggnaden av den borgerliga alliansen? Strax före valet 2006 (i samband med dataintrånget?)? Strax efter valet, just vid regeringsbildningen? Sällan.

Lars Leijonborg borde ha fått sitta kvar ett tag till. Absolut. Att kalla 7,54% av rösterna för ett katastrofval är löjligt när det handlar om ett parti som endast ett par gånger i nyare tid har fått tvåsiffriga resultat.

Och den påstådda högervridningen? I stort sett medial vulgärpropaganda, möjligen med visst stöd av förre partisekreterarens utspelsstrategi. Men om tydliga krav i skolan och ett norgeinspirerat språktest för presumtiva medborgare är högeridéer, då heter jag Kalle. Leijonborg var och är en utpräglat socialliberal politiker, och den som likställer honom med Dansk Folkeparti eller våra egna sverigedemokrater kan ju med fördel studera sagda partier lite noggrannare. Liksom folkpartiet liberalerna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar