fredag 13 juli 2007

Revolutionär nationaldag och vår kronprinsessas födelsedag

Idag flaggade vi för kronprinsessan Viktoria på hennes 30 årsdag den 14 juli 2007. Inte som fransmännen för den blodiga franska revolution som - med början i stormningen av Bastiljen den 14 juli 1789 - till slut både störtade och halshögg Louis XVI och hans maka Marie Antoinette. Jämlikheten och broderskapet skenade ju iväg där ett tag och blev till sist ett giljotinens broderskap, där såväl kung som arbetare nackades av samma maskin. Själva idén om jämlikhet och broderskap (även i livet) därmed icke att förringa.

Som folkpartist/liberal ska jag ju egentligen vara republikan. Men jag har inget emot dagens representationsinriktade svenska kungahus - så länge det har ett folkligt stöd. Och det har det ju! Mellan 70 och 80% stöder kungen som statschef, och så starkt stöd har ju varken någon borgerlig eller socialistisk regeringschef haft. Skada bara att det inte får komma till uttryck i en folkomröstning. Både jag och Kulturnytts Gunnar Brolin har länge krävt en sådan.

Men om inte förr, borde en folkomröstning om monarkin komma till stånd den dag kungen lämnar in (varför inte på 65-årsdagen, det vore väl verkligen "i tiden"?). Viktoria förtjänar att få ta över med ett starkt folkligt mandat i ryggen. Och så klart att hon får det! V

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar