onsdag 2 maj 2012

Gud sej förbarme en sådan skam

Nä, nu går skam på torra land! Anna-Klara Bankels reportage om etanolhistorien i Sierra Leone måste man ta hjälp av Jakobs brev i Bibeln för att kunna kommentera. Att värdefull odlingsmark nu går åt till att producera socker för sprittillverkning (ja, ja, etanol låter förvisso lite finare) är illa nog - att bönderna inte får rejält betalt för marken och dessutom utnyttjas som underbetald arbetskraft gör skandalen komplett. Hur är det möjligt? När det faktiskt finns så mycket vettigt óch nyttigt att använda våra biståndsmedel till. Har Swedfund gjort något bra? (Vore uppriktigt intresserad av positiva exempel).

Hydroman som jag är greps jag särskilt av hur det lilla vattendrag där kvinnorna i radioreportaget brukat hämta vatten nu tydligen täckts över under prepareringen av de stora sockerfälten.

Jag säger som löjtnant Zidén i Fänrik ståls sägner: Gud sej förbarme en sådan skam!

1 kommentar:

  1. Kan bara instämma.
    Och samtidigt hör vi hur större delen av EU:s bistånd går till relativt "rika2 länder. I vart fall inte till de fattigaste.

    Jag upphör aldrig att förvånas, eller rättare sagt förskräckas, över hur litet av förnuft som styr världen. Men desto mer av ondska eller girighet. Samt ren och skär dumhet.

    SvaraRadera