tisdag 8 maj 2012

Putin är ett skämt - och Medvedev nickar och bockar

Jaha, då har Putin fullbordat sitt kringgående av konstitutionen genom att åter bli Rysslands president (och naturligtvis är det "president" Medvedev som blir premiärminister). Undrar om han i realiteten inte har toppstyrt Ryssland i 12 raka år nu, och 6 till ska det tydligen bli (18 sammanlagt) om det går som det var tänkt.

Vilket skämt! Vilket bedrövligt dåligt skämt! Vilken förfärlig drift med den konstitution Ryssland äntligen fick efter 75 års kommunism och typ 1000 års odemokrati. Håller Putin på att göra sej till en ny Caesar (läs: tsar)? Klarar karln av att kliva ner från maktens piedestal utan att själv utse efterträdare (det avgörande beviset på demokratiskt sinnelag?).

Säga vad man vill om Frankrikes Sarkozy, eller Greklands Pasok och Ny demokrati, men de har i varje fall inte försökt manipulera valkampanjerna eller valresultaten. Och även om Putin antagligen har ett hyggligt folkligt stöd jämfört med många andra, så har han aldrig - säger aldrig - vågat låta valen föregås av öppna och ärliga debatter på lika villkor.

(Gud ske lov att man bor i Sverige så att man vågar skriva sånt här).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar