lördag 20 september 2014

Hur vet vi att bara en fjärdedel av FP-ledamöterna är kvinnor?

Jo, jag tycker precis som Maria Arnholm att det är trist att kvinnorepresentationen inom Folkpartiets riksdagsgrupp sjunkit så drastiskt i och med årets val. Vad hjälper "varannan damernas" på listorna, när de flesta listor toppas av män - och Folkpartiet i år bara får in en ledamot per valkrets?

Men man kan ju undra om Folkpartiet tar sina egna könsbegrepp på allvar. Fr.o.m. 1 juli 2013 har ju begreppen "man" och "kvinna" inte längre något med könsorganen att göra, och även karlar antas kunna föda barn. Dessutom drev Folkpartiet (inte jag!) i denna valrörelse kraven på att Sverige ska införa ett tredje juridiskt kön. (Men vad jag vet krävde "vi" inte att man ska bygga tre omklädningsrum i alla sporthallar).

Så kan man verkligen vara säker på att inte en del av de som män betraktade riksdagsledamöterna kan vara "kvinnor som är födda i fel kropp"? (Om jag minns rätt utsågs ju förresten Bengt Westerberg till hederskvinna ;o). Och hur som helst är Thomas Gürs funderingar relevanta: ifall könsbegreppet är lika oklar som rasbegreppet, och ifall vi på allvar tror att även till synes fullt välbyggda människor kan vara födda "i fel kropp", kan vi inte så gärna behålla begreppet som utgångspunkt för kvoteringar och varvningar av olika slag. Vi kan som vanligt inte både äta kakan och behålla den.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar