fredag 19 september 2014

Varmare i Iggsjön den 19 september än den 1 juli!

Har just återkommit efter ett dopp i Iggsjön vid Ankarmon. Tyvärr hade bryggan plockats upp - men det var 1,5 grader varmare i vattnet idag jämfört med den 1 juli! Det var 16,5 grader i vattnet den 19 september jämfört med 15,0 den 1 juli. När hände detta senast? Juni var förvisso alldeles ovanligt kall - jag menar, när middagstemperaturen de bägge sista söndagarna i juni inte ens orkade upp till 10 grader - och september har varit (inte fullt så men dock) ovanligt varm.

I fredags badade jag i havet vid Fjäle utanför Enånger (osannolikt fin sand!). Då var det 15 grader - och när jag simmade omkring i havet vid Snäckmor i onsdags var det inte ett dugg kallare (snarare tvärtom!).

Nå, nu sägs höstkylan ska komma. Men en riktig indiansommar har vi ändå haft nu i september - och blev väl på så vis liksom kompenserade för den kalla midsommaren. Fast varför är det (nästan) ingen utom jag som badar när sommaren infaller i september? Är det fördomarna som styr?

2 kommentarer:

  1. Kan det bero på att folk tycker att 16,5 grader är kallt??

    SvaraRadera
  2. Ja, men varför tyckte de då inte det den 3 och 4 juli, då badtemperaturen också låg mellan 16 och 17 grader? Jag anklagar inte badkrukor - som en av mina kollegor som typ badat en gång i sommar - för att de inte badar i september. Jag anklagar de badglada för att titta mer i almanackan än på verkligheten.

    Visst, kvällarna är kyligare nu, men mitt på dagen har sanden på Ankarmon varit härligt varm hela september. Och den 1 juli låg ju stranden översållad av sol- och badtörstiga människor. Visst, alla badade inte, men jag var inte ensam om att göra det - barn inte minst tordes plaska omkring av hjärtans fröjd. Nu är jag rädd att de helt enkelt inte FÅR.

    Min mors födelsedag, denna 20 september som nu har grytt, artar sej att bli en strålande final på sommaren 2014. Folk är dessutom lediga. Men jag är rädd att Ankarmon ligger lika öde och tom ändå - och bryggan har dom redan tagit in. Varför? (Just när vattnet börjar bli lite kallt är ju bryggan som nödvändigast - när man vill ta sej ett dopp och hastigt acklimatiseras).

    SvaraRadera