måndag 16 november 2015

Civilisationernas kamp

Följande inlägg gjorde jag på Facebook igår söndag, innan jag for på Folkpartiet liberalernas minilandsmöte i Söderhamn (för att försvara mina motioner om samvetsfrihet inom vården, återställda könsbegrepp och ett reellt skiljande av kyrkan från staten, läs: de politiska partierna).. Tänkte nu att jag nog borde lägga ut inlägget här också, med anknytning till förra bloggposten.

Fruktansvärt det som hände i fredags. Kan bara instämma i det mesta som skrivits och sagts till stöd för de drabbade och för det öppna samhället. Liksom i påpekandet att det som hände i Frankrike i fredags hänt var och varannan dag i Syrien - och i Beirut i torsdags - och att det är sånt människor flyr ifrån.
Fast Sveriges Radio P1 rapporterade ju om hemska saker i Frankrike redan i onsdags. Men då var det knappt någon som reagerade, vare sej på ledarsidor eller på Facebook. Eller på Svenska kyrkan i Paris. Trots att respekten för människoliv och människovärde visade sej vara ungefär lika klen som hos terroristerna i fredags. Eller hos dom där jepparna i Tyskland på 30-talet ni vet. Är det dit vi är på väg i Sverige också? (Jag hoppas att vi i alla fall hade reagerat om det gällt individer med anlag för t.ex. homosexualitet - men varför inte när det gäller Downs syndrom? ser även vi svenskar, och nu även kristna, Downs som alltför monstruöst för att vara riktigt mänskligt?).
Observera både samvetskvalen inför synen på människor med handikapp och den ödmjuka öppenheten inför "fransk etik" hos den svenska professorn och chefsläkaren i P1-reportaget nedan. "Det är så i både Frankrike och Sverige att man vill barnets och föräldrarnas bästa." Tjohejsan. Särskilt barnets, antar jag. Ja, nog kan man tala om "clash of civilizations" - hednisk vs kristen, alltså. Såväl i Frankrike som Sverige. Både knäsättningen och utsättningen får väl i varje fall betraktas som i princip återinförd, fast nu med mor istället för far i huvudrollen.
"Jesus älskar alla barnen,
alla barnen på vår jord.
Även dom med Downs syndrom,
med en extra kromosom,
Jesus älskar alla barnen på vår jord."
Både domssöndagen och domedagen närmar sej. Än har vi respit. Än gäller erbjudandet om amnesti. Och dagens tema är "Vaksamhet och väntan".

1 kommentar: