lördag 2 juni 2007

Nattis en positiv utveckling?

Jag sitter här och skriver med frun i Blekinge och två sovande barn i rummet intill. Och jag tänker på hur Bollnäs kommun ställer upp med barnomsorg för behövande kommuninvånare t.o.m. på nätterna.

Nog blir min reaktion synnerligen dubbel över detta. Jag är tacksam över att det fortfarande föds och flyttar in barn i vår kommun. Och jag är stolt över de möjligheter till barnpassning som erbjuds deras föräldrar både dag och natt. Att vissa ensamstående föräldrar - oftast mammor - som faktiskt måste kunna arbeta kvällar och nätter för att försörja sej får sina barn väl omhändertagna även nattetid, det är naturligtvis bara som sej bör. Visserligen kräver lagtexten inte nattis av kommunerna - men det är en rättvisesak att kommunen ställer upp ändå.

Och samtidigt: vad i denna samhällsutveckling är i grunden positivt och vad är endast nödlösningar vars orsaker bör arbetas bort så bra det går? När nu förskolan byggs ut i aldrig tidigare skådad omfattning innebär det naturligtvis samtidigt en motsvarande minskning av barnens tid med någon förälder. Det innebär inte bara en positiv socialisation av barnen i sociologisk mening - att barnen lär sej umgås med andra barn - utan även en sorts förstatligande (eller kommunalisering) av barnen som alla vi som tvivlar på Alva Myrdals visioner ser med oro. Det är inte kvinnans rätt till yrkesarbete som är problemet - själv har jag delat lika på föräldradagarna med min fru - utan männens ointresse (eller ekonomiska oförmåga?) att fylla på med tid till barnen och hemmet när kvinnornas tid för dessa minskar. Och naturligtvis de många splittrade familjerna, där vi alla, hur viktig och positiv rätten till skilsmässa än är, självklart måste beklaga de privata och strukturella orsaker som drivit fram separationerna. För få bildar väl familj med ambitionen att bli ensam med barnen och måsta lämna in dem på nattis?

Nu ska jag ställa fram pottan åt Hanna innan jag själv går och knyter mej. God natt och god sömn vill jag önska alla barn, oavsett om ni sover hemma eller lämnats in på nattis!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar