torsdag 31 maj 2007

Yxmän och andra böghatare

När en galning går in på RFSL:s kontor i Stockholm och knackar en människa i huvudet med en yxa, eller när homosexuella i Moskva förvägras rätten till demonstrationsfrihet för att borgmästaren tycker att de är sataniska - då måste vi både som enskilda och nation ropa: RÖR INTE MIN KOMPIS!

Det är fullt möjligt och acceptabelt att se homosexualitet som ett funktionshinder. Det är fullt möjligt och acceptabelt att anse heterosexuella relationer som det mest eftersträvansvärda för dem som kan välja (bisexuella, alltså). Likaväl som man kan ha högst artikulerade synpunkter på lämplig grad av släktskap eller åldersskillnad utan att fördenskull odla fobier och förakt - eller förmena människor att til syvende og sidst själva bestämma vem de vill ha en relation med.

Men det är inte acceptabelt att förakta och förfölja människor för att man ser dem som funktionshindrade eller anser att de skulle ha valt partner annorlunda. Och det är inte acceptabelt att förhålla sej passiv när andra förföljer eller uttrycker förakt.

Att yxmannen i Stockholm bör fällas för hatbrott förefaller uppenbart med ledning av hans egna medgivanden. Och att Ryssland värnar de mänskliga rättigheterna uselt har sedan tidigare varit blott alltför tydligt. Nu läggs ännu ett skrämmande fall till raden. Vi protesterar!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar