lördag 12 april 2008

Riktigt bra jobbat, Reinfeldt!

Det känns riktigt roligt att få berömma statsminister Reinfeldt! Alltför ofta har han känts undfallande och luddig under halvtannat år vid regeringsrodret. Och hans vägran att lova ta upp enskilda personer i mötet med Kinas president Hu Jintao, samt hans kategoriskt avvisande hållning till alla tankar på bojkott av OS-invigningen, fick mej att befara ett mer än lovligt mesigt samtal med Kinas ledare.

Nu tycks dock Reinfeldt istället ha varit föredömligt tydlig i mötet med Hu Jintao. Han tog upp både människorättskämpen Hu Jia och 12 andra samvetsfångar, samt situationen för de mänskliga rättigheterna i Tibet. Och därmed har han lagt sej i "Kinas inre angelägenheter" på ett positivt sätt, utan att lösa hot om bojkott av OS-invigningar och annat fått störa själva sakdiskussionen. Det verkar faktiskt som om Kina så sakteliga börjar få vänja sej vid att besökande regeringschefer har synpunkter på hur landet hanterar sina medborgare - Australiens premiärminister gjorde det ju också häromveckan när han tog upp tibetfrågan i ett tal inför kinesiska studenter.

Förhoppningsvis märker kineserna att kritiken inte är aggressiv och fientlig, utan att vi uppriktigt önskar en fredlig och demokratisk utveckling för både kineser och tibetaner. Om alla EU-staters ledare har samma tydliga budskap till Kinas ledare, så minskar också risken för att Kina spelar ut oss mot varandra och belönar fjäsk och undfallenhet ekonomiskt. Just Sverige klarar sej Kina förstås utan, men Kina vill knappast avbryta kontakten med hela EU, oavsett hur frispråkiga vi blir. Så det är bra att t.ex. Angela Merkel, Gordon Brown och Fredrik Reinfeldt gör gemensam front och åtminstone antyder vad vi faktiskt tycker om ockupation, diktatur och förtryck.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar