måndag 29 september 2014

Orter som rimmar på varandra del 1

Rena rim:

Iggesund - Friggesund

Edsbyn - Smedsbyn

Lenninge - Henninge

Blästa - Flästa - Bjästa

Trönö - Hönö

(Mindre rena rim:

Freluga - Edstuga

Luleå - Umeå

Vattlång - Vattrång)

Fler tips mottages med tacksamhet - särskilt i gruppen rena rim!


8 kommentarer:

  1. Tack Lachen - kul förslag om än kanske inte i gruppen riktigt rena rim. Och om Sverige är en ort kan kanske diskuteras ;o). Men som sagt: tack hur som helst! (Sverige rimmar ju nästan på Norge också).

    SvaraRadera
  2. Ok, Sverige är ingen ort, men en geografisk plats i alla fall. Klockrent rim i alla fall!! Bägge uttalas "-ärje" i slutet, eller hur!?

    SvaraRadera
  3. Ok, själv säger jag "-ärjet", men du har säkert rätt i att de flesta i Hälsingland åtminstone kapar "t-et" på slutet.

    Dock undrar jag lite över betoningen, för säger man GruvBÄRJE rimmar det klockrent på SVÄRJE om man stoppar in orden som radslut i en dikt, men säger man GRUV-bärje (betoningsmässigt) måste man nog säga DRUV-Sverige för att få till det där riktigt klockrena rimmet. (Jfr t.ex. Lort-Sverige och Portberget).

    Nåja, jag är både nöjd med och tacksam för dina förslag. Knåda i Hälsingland och Råda i Värmland kom jag förresten på precis!

    SvaraRadera
  4. Vivungi (vid Lainioälven)och Kulmungi(vid Torneälven) likaså.

    Sangis i Kalix kommun rimmar på Kangis i Överkalix kommun.

    Råneå och Torneå.

    Liikavaara och Siikavaara

    Några bidrag från laestadianland=)

    SvaraRadera
  5. Tack även till dej Alma! Roligt med några exempel utanför det svenska språkområdet också! (Nu bryr jag mej inte om att kommentera vilka rim som är "renast"). Lule älv och Ule älv föll mej precis i tankarna, men Ule älv heter väl i första hand Oulunjoki, så...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fast svenska är helt officiellt språk i Finland så de flesta platser har ett svenskt namn, speciellt kring Uleåborg.

      Tjautjas och Rautas borde också funka, även för en rimpurist.

      Radera
    2. Rautjas, kanske... sorry, jag ÄR verkligen en rimpurist. Fast bara ibland ;o) Det är tydligen Venantius Fortunatus fel (han på 600-talet med Upp min tunga du vet) - han var visst den som "hittade på" den sortens rim som på svenskt språkområde får sägas ha kulminerat med Karlfeldt och Fröding.

      Tack för klockrena vokalrim i alla fall! (Vad säger du förresten om Borneo och Torneå? Mycket tveksamt, tror jag, eller vad säger våra indonesiska vänner?).

      Radera