söndag 6 maj 2007

Gravskändning i Tallinn?

Jag vill med kraft instämma i utrikesministerns och hela EU:s stöd till Estland i den påkomna konflikten med Ryssland. Estland har rätt till självbestämmande och får flytta vilka monument och gravar de vill. Estland ockuperades, inte befriades, av en Sovjetunion som på ett förskräckligt sätt gjorde upp med Hitlertyskland om Östeuropas delning. Att Hitler bröt överenskommelsen gör inte Stalin ädlare.

En annan sak är förstås vad som är moraliskt lämpligt att flytta. Monument är väl en sak för sej - dessa kan ju t.o.m. skrotas, även om jag som historiskt intresserad gärna vill ha dem kvar någonstans, inte minst de "värsta". Men gravar är dock en lite annan sak, och jag har faktiskt viss förståelse för ryssarnas upprörda känslor (däremot inte för vissa reaktioner på både gatugängs- och regeringsnivå). Det är faktiskt inte självklart vist och klokt att bryta gravfriden på det sätt som nu skett, även om en krigskyrkogård onekligen låter som en ganska lämplig slutdestination för de ryska soldatkropparna.

Ockupanter? Javisst. Men också unga, beklagansvärda offer för kriget mot Hitlertyskland - och allierade till Storbritannien och USA...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar