fredag 4 maj 2007

Plikt och rätt - lag och evangelium

I samband med debatten kring folkpartiet förvånas jag över alla överord om "kravhöger" m.m. Varje vettig människa, och särskilt varje förälder, vet väl att alla utan undantag behöver både kärlek och tydliga regler, både kram och krav. I kristna sammanhang talar man ofta om lag och evangelium, och det diskuteras ofta, just nu inom EFS (Evangeliska Fosterlands-Stiftelsen) hur proportionerna bör vara. Det är närmast komiskt att jämföra med diskussionen inom folkpartiet liberalerna, där ledarskiktet också anklagats för att vara alltför "lagiskt".

Evangelium i egentlig mening är ju det glada budskapet om Jesus och frälsningen genom tron på honom. Och det ligger i den meningen utanför politikens område. Men i överförd bemärkelse kan man nog tala om ett "politiskt evangelium" - där man försöker hjälpa människor främst genom gåvor och förmåner av olika slag, och en "politisk lagiskhet", där man försöker hjälpa människor främst genom tydliga krav och gränssättningar. I bästa fall har de båda sidorna kombinerats på ett hälsosamt sätt, där man betonat både "rättigheter och plikter".

Även jag vill nog hävda kärlekens, de goda gåvornas och "evangeliets" primat. Det är där vi har själva växtkraften, glädjen och energin - både i andlighet och samhälle. Men just politiken handlar ju mycket om lagar och regler. Och vi kommer aldrig undan nödvändigheten av krav - och t.o.m. ibland straff (eller "påföljder" om man vill använda ett mindre laddat ord). För att tukta och beskära sådant som växt in på andras utrymme, eller med andra ord rikta om energi som kanaliserats fel. Människan är nog bättre skapt än den "svarta pedagogiken" tänkte sej, men delar av oss behöver absolut hållas efter på olika sätt. I kombination med kärlekens förtroenden, från både vår Herre och från våra medmänniskor.

Ja, vem har sagt att det skulle vara lätt? (Somliga folkpartikritiker, möjligen...)

1 kommentar:

  1. Jag vill kommentera om det kristna ”evangeliet” och dess syn på ”frälsning”.

    Hur man ska leva för att möjliggöra så att Skaparen i Hans nåd förser med Sin förlåtelse står det om i den judiska Bibeln och undervisades också av första århundradets Ribi Yehoshua – Messias - från Nasaret.

    Den judiska Bibeln – t.ex. ”Hesekiel” 18 utlovar att Skaparen i Sin nåd ska ge Sin förlåtelse till dem och endast dem som gör sitt uppriktigaste att hålla direktiven i ”Moseböckerna”.

    Skaparen kan inte ljuga och ändras inte, såsom det står skrivet i Malakhi 3:6 i den judiska Bibeln!

    Ribi Yehoshua – Messias - levde och praktiserade direktiven i ”Moseböckerna” med ett uppriktigt hjärta, han dog oskyldig och blev ett offer. På grund av detta kan den perfekta Skaparen ge Sin förlåtelse för de tillkortakommanden (i att hålla direktiven i ”Moseböckerna”) hos alla de som gör sitt yttersta i att följa Skaparens direktiv i ”Moseböckerna” (i enlighet med vad som står i ”Hesekiel” kapitel 18 (på hebreiska)) i den judiska Bibeln; samt hos dem som har medvetet brutit mot ett direktiv i ”Moseböckerna” - t.ex. brutit mot förbudet att äta fläsk - och upphör med sin överträdelse och istället börjar göra sitt bästa att praktisera alla direktiv i Moseböckerna icke-selektivt till det bästa av sin förmåga.

    Det som står i den judiska Bibeln och det som första århundradets Ribi [Ribi var hans titel] Yehoshua –Messias- från Nasaret undervisade strider således mot den kristna frälsningssynen förespråkad på denna blogg.

    Att leva på det ovan beskrivna sättet ända tills man dör implicerar att den perfekte Skaparen kommer att fortsätta att ge Sin förlåtelse under hela ens liv, vilket kommer att innebära en fortsatt relation med Honom, vilket leder till himmelriket. Emedan att inte leva på det ovan beskrivna sättet, inte leder till himmelriket enligt Hesekiel kapitel 18 och enligt Ribi Yehoshuas – Messias –
    undervisning.

    För att följa Ribi Yehoshua måste man alltså hålla ”lagen”, eller mer korrekt Torah – som betyder Instruktion.

    Krav är väldigt bra! En förälder ska undervisa sitt barn med de många krav som ställs i "Moseböckerna".

    SvaraRadera