lördag 31 maj 2008

Fienden inom oss

Jag har lite svårt för att köpa nya böcker. Annat än som presenter då. Visserligen stöder man behjärtansvärd bokutgivning, men, ja, en bok ska vara VÄÄÄLDIGT bra för att den ska vara värd 278 kronor (t.ex.).

Vissa böcker ÄR dock väldigt bra. Nu har jag sent omsider läst Jan Guillous senaste bok "Fienden inom oss", inhandlad på loppis för 5 spänn. Och nog måste jag säga att den hör till hans bästa episka debattinlägg. Inte minst vi liberaler får en välbehövlig känga. Den skickliga förhörsledaren Ewa är huvudperson här, precis som i Tjuvarnas marknad. Och det är ännu mer spännande att följa förhören i denna bok, som inte "bara" handlar om tjuveri utan om terrorism. Och indirekt statsrasism...

En lärorik bok på flera plan, inte minst för den som inte delar författarens syn i palestinafrågan och andra viktiga frågor. Guillou lyckas verkligen övertyga om att demokratin aldrig får sätta sej själv - och mänskliga fri- och rättigheter - ur spel i försvaret av demokratin och mänskliga rättigheter. Ändamålen helgar inte medlen, och förbjudna metoder - som t.ex. aldrig så subtila former av tortyr - måste förbli förbjudna. Liksom våra medier måste förbli fria även i trängda lägen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar