fredag 16 maj 2008

Nationaldemokraterna i skolan?

Hörde i går på radio en mycket intressant debatt om vilka partier som bör släppas in i de svenska skolorna. Spontant kände jag att grundskolan gott kan vara fredad från andra värderingar än dem vi i "majoriteten" är överens om ska gälla i vårt samhälle - medan däremot gymnasiet, det har jag alltid tyckt, måste tillåta betydligt skummare åsikter att brytas mot de verkligt demokratiska. Det gäller inte bara partier på högerkanten, utan lika mycket revolutionära vänsterpartier.

När det framgick att man i den aktuella kommunen har nationaldemokrater representerade i kommunfullmäktige, att skolan bjudit in partierna i kommunfullmäktige och att INGET parti tillåtits breda ut sej utan att alla tillhållits att svara på elevernas frågor och därmed jämnt - ja, då förstod jag bättre hur man resonerat. Alldeles bortsett från att JK faktiskt slagit fast att skolor inte FÅR stänga ute misshagliga partier - för yttrandefrihetens skull.

Samtidigt har vi ju lagen mot kränkning som gör att flera skolledningar, bl.a. här i Bollnäs 2006, ansett sej tvungna att porta det något mer rumsrena partiet sverigedemokraterna efter att ett gäng elever uppgivit sej vara kränkta av detta parti. Och låt säga att några anser sej kränkta av kristdemokraternas motstånd mot homoäktenskap - ska kd därmed räknas som "icke rumsrent"?

Nej, släpp in alla partier som inte direkt hetsar och hotar på gymnasiet i samband med valrörelserna åtminstone. Var betydligt återhållsammare med partier över huvud taget i grundskolan, men gör gärna studiebesök i t.ex. stadshuset och kommunfullmäktige. Tycker jag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar