onsdag 14 maj 2008

Kineser är också människor - fast dom är många

Jag minns när Mona Sahlin en gång sa: "Stockholmare är också människor - fast dom är många." Ehuru norrlänning tyckte jag att hon hade rätt. Dessutom ska man aldrig tala illa om stockholmare, ty hälften av dem är norrlänningar.

Nu har det ju talats en del mindre smickrande saker om Kina hittills under OS-året. Men kineser är verkligen också människor, precis som tibetaner, burmeser och svenskar. "Gud måste älska kineser, eftersom han gjort så många" är ju också en tanke som framförts ;o).

I varje fall - nu får vi i Sverige visa sympati för både Kinas och Burmas folk - OBS inte deras regeringar! - i både ord och handling, när länderna nu på kort tid drabbats av varsin förödande katastrof. En cyklon och en jordbävning. Med i båda fallen tiotusentals och åter tiotusentals offer. Då hjälper det inte att det finns "folk att ta av". Tror vi på människans och individens värde, där varje människa är ett svindlande universum om än i miniatyr, så kan vi inte slå oss till ro med fraser om "naturens gång" och liknande. Inte med fraser om "Guds avsikter" heller.

Sånt här är obegripligt hemskt för alla inblandade. Det är bara att inse det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar