onsdag 18 mars 2009

Ursäkt eller inte ursäkt för Tingeling

Hur är det nu. Har Sveriges Television bett Ryssland om ursäkt eller inte? Det jag hittills hört låter som dubbla budskap - en ursäkt till ryske ambassadören men ett förnekande av ursäkt när saken ska kommuniceras med svenska folket. Melodifestivalens projektledare Ronnie Lans ger oss via DN en replik som förtjänar att bli klassisk:

- Vi har inte bett om ursäkt för att vi gjorde inslaget men vi är ledsna för att Ryssland tog illa upp och det ber vi om ursäkt för.

Hmmm... "Vi ber om ursäkt för att du tar så illa upp men vi ber inte om ursäkt för att vi gjorde det som gjorde dej så ledsen". På något sätt tycker jag mej ha hört rätt många såna här ursäkter nyligen: "Jag är ledsen att du blev ledsen - för det är ju så besvärligt med klagomål - men det var ju himla puckat av dej att bli ledsen för så här lite och jag ångrar egentligen ingenting." Då är det väl bättre att inte (låtsas) be om ursäkt alls? Det är lite komiskt att DN i ingressen skriver att ryske ambassadören uppskattade sketchen. För just en sketch verkar det ha handlat om, snarare än om en uppriktig försoningsgest.

Vad är det då som Svt (inte) ber Ryssland om ursäkt för? Jo, detta:Urban Ahlin (S) skriver klokt på Newsmill om detta. Säga vad man vill om Tingeling - och det får man - men vi vill inte ha någon svensk eller rysk statlig styrning av våra medier.

Inte av de ryska medierna heller. Jag har sagt det förr och säger det igen: Putin är en eländig fegis som inte vågar släppa fram fria medier i Ryssland och ge sina medtävlare rättvisa villkor i valrörelserna. (Desto mesigare som han troligen faktiskt skulle ha en rimlig chans även utan fegliret). Men vi ska väl inte nedlåta oss att bli lika fega som han, bara för att han moderniserar krigsmakten och snart kanske sätter tumskruvarna på oss nedrustade stackare? (Undrar just hur många av anti-israel-demonstranterna i Malmö som vågat gå vidare mot Ryssland i nästa omgång - ifall inte judarna så lämpligt slagit ut oss ur Davis Cup-turneringen).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar