söndag 1 mars 2009

Väljarna gör det bra

Jag är imponerad av den politiska mognad som väljarna visar, åtminstone i opinionsundersökningarna just nu. Trots den värsta lågkonjunkturen i mannaminne, där BNP inte bara slutat öka utan rent av minskar, så får regeringen allt starkare stöd och oppositionens försprång från 2007 är nästan uppätet.

Redan tidigare har jag påtalat hur underligt det är att regeringen gått så dåligt i opinionen när tiderna var goda men så påfallande bra när det börjat krisa ordentligt i ekonomin. Uppenbarligen är krisen så djup att väljarna inte bedömer den som regeringens fel - medan regeringen tillskrivs allt som gör att vi fortfarande lever och i många fall fortfarande kan gå till jobbet.

Inte för att jag tror att genomsnittssvensken är dum. Men väljarna har ju trots allt röstat fram sossarna till regeringsmakten ett antal gånger under efterkrigstiden. Och borgarna har bara fått chansen när värsta lågkonjunkturen stått för dörren. Fast det kanske har varit fullt medvetet - i förtroende för borgerlig krishantering?

Och att Sahlin nu när en kommunist vid sin barm borde inte ens i hennes egna ögon vara särskilt förtroendeingivande inför regeringsalternativens valår 2010.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar