Nog kan man - apropå den intressanta utvecklingen i Egypten - tycka att Mubarak suttit länge nog och borde avgå genast. Redan när jag var i Egypten våren 1996 tyckte folk att han suttit länge och borde bli pensionär, men nu har han snart suttit lika länge till!
Å andra sidan finns det en vits med att låta hela detta år 2011 bli ett verkligt valår, där fler partier än Muslimska brödraskapet hinner organisera sej på allvar, och där debatten om framtiden hinner ta fart.
Förutsatt att Mubarak tillåter just detta, alltså fri parti- och opinionsbildning, kan han gärna för mej få avgå under hyggligt ordnade former (hur hans övergrepp mot folket ska hanteras juridiskt får egyptierna själva diskutera). Men han har ju haft 30 år på sej att organisera ett mer demokratiskt system, och Muhammed ElBaradei verkar mer skickad att som han själv säger "leda övergången".
Och det är klart att Olle Svenning har rätt: vi i "väst" måste nu tala klarspråk om att Mubarak är en diktator och att Egyptens folk har lika stor rätt till demokrati som vi andra. Till syvende og sidst blir diktaturer inte ens - stabila.
Mitt hjärta i Höglandet dväljs, men ej här
7 timmar sedan
Kommenterar här:
SvaraRaderahttp://lars-ericksblogg.blogspot.com/2011/02/forsiktiga-grattis-till-egytens-och.html
Ett riktigt val, ja. Men då måste Mubarak gå nu!
SvaraRaderaOch mera demokratiskt sinnade organisera och genomföra valet.
Om Mubarak förhalar sin avgång så finns stor risk att extremisterna vädrar morgonluft hos det nedtryckta folket.
Extremister vädrar nog morgonluft även om Mubarak avgår i morgon. Jag förstår kraven på omedelbar avgång och jag misstror hans skäl att skjuta upp den för "stabilitetens skull". Samtidigt är det inte bra om allt blir för "revolutionärt" och "kuppartat" (kan bli prejudicerande inför nästa massdemonstration mot den regering som DÅ råder, om än förhoppningsvis mer demokratiskt vald).
SvaraRaderaMubaraks legitimitet är ytterst låg, om den alls finns (tveksamt), men jag ogillar ändå kuppartade uppträdanden (jfr Mandelas attityd till de Klerk). Funderar ändå på vad som hade hänt om man vid hans avgångslöfte sagt: Bra att Mubarak avgår, nu bryter vi demonstrationen och går hem och jobbar för att förbereda valet genom partiorganiseringar (det är visst bara Muslimska brödraskapet som är på benen redan) och internationella kontakter. Att demonstrationen ändå fortsatte, berodde det på otålighet, ilska över Mubaraks många övergrepp eller på tro att löftet bara var tomma ord och skulle återkallas?
Orsakerna var nog alla de du listar ovan. Plus en tro att Mubarak ändå skulle gå utan att tillgripa våld.
SvaraRaderaMen det gjorde han ju.
Ja. Men går gör han kanske snart. Fast att ha spionchefen och tortyransvarige Soliman (f´låt Suleiman) som övergångspresident är kanske inte självklart så himla bra heller. Han kanske hinner etablera sej fram till valet som "det stabila alternativet" (dessutom uppbackad av USA?).
SvaraRaderaFörvånansvärt tycker jag att Muhammed ElBaradei inte vill ha presidentval alls i år utan tycker att det är för tidigt. Jaha. Mubarak ska avgå omedelbart, men spionchefen (eller vem som nu tar över) ska få tid på sej att etablera sin nya makt. Nog borde oppositionen hinna formera sej fram till september? Men tydligen är det en mängd vallagar, censurlagar och annat som måste ändras först, om det ska bli någon valrörelse värd namnet, och tar sådant en hemsk massa tid (vilket det säkert gör i Egypten) förstår jag bättre ElBaradeis önskan i den delen. Fast vore det ändå inte bättre att en "körd" president satt kvar till dess som "lam anka", än att en ny tillträder och hinner bygga upp en egen maktbas?
Inte lätt att som utomstående bedöma...