måndag 14 februari 2011

Intressant om Egyptens medier

Intressant att läsa om mediesituationen i Egypten - och om hur regeringskontrollerade media kan tubbas att skriva rena, medvetna lögner. "Fy fan" känns som en riktigt adekvat kommentar, men tyvärr är det skedda ju inte unikt. Men nu är det andra tider i Egypten - heja! Fria och rättvisa val förutsätter en fri och samvetsstyrd journalistik och opinionsbildning.

Intressant också med den amerikanska självkritik som nu kommer till uttryck, och som f.ö. har relevans för stora delar av västvärlden, inklusive Sverige.

F.ö. ska jag sluta säga Saudiarabien. Det är, har jag fått lära mej, ungefär som att säga Mubarakegypten eller Bernadottesverige. Leve det fria, lyckliga Arabien!

2 kommentarer:

  1. Problemet är att Arabien är ett vidare begrepp än "Saudi-Arabien".
    Nå, hör att nu sparkas de Mubaraktillsatta media-cheferna på löpande band.
    Leve det fria ordet.

    SvaraRadera
  2. Sant, Lars-Erick (tack för anmärkningen!), men sådant är vi ju vana vid i andra sammanhang. Landet Arabien upptar ju i varje fall det allra, allra mesta av halvön Arabien eller arabiska halvön, och att använda namnet i båda bemärkelserna (fast i olika sammanhang) torde inte behöva vålla större bekymmer än att t.ex. Nordirland hör till Storbritannien i en bemärkelse (staten S.) men inte till Storbritannien i en annan bemärkelse (Europas största ö). Eller att landet Sydafrika inte omfattar hela "Sydafrika" (Lesotho ingår ju inte, hur sydafrikanskt landet än är rent geografiskt). Man kan förstås tänka sej att det framtida Arabien för tydlighetens skull kallar sej Republiken A. eller Kungadömet A. (om man behåller en dekorativ monarki), men i folkmun lär man ändå kunna säga Arabien, och jag vet inte om det fria Jemen blir särskilt argt för det.

    SvaraRadera