tisdag 8 februari 2011

Barack Obama, kristen tro och dödsstraffet

Intressant det där om att svenska media konsekvent tonar ned Obamas kristna tro och/eller retorik (välj själv). George Bush och Sarah Palin har ständigt framställts som närmast tokreligiösa, men att även Bill (och Hillary!) Clinton och Barack Obama har bönefrukostar och samtalar om sin kristna tros innebörd, det är tydligen för skämmigt. Det ska liksom se ut som om alla kristna i USA är jättehöger, alternativt att bara högerkristna är troende på riktigt, fast hycklare, fast... ja...

Sen är det ju direkt krisartat att man inte vågar utnyttja presidenternas verkliga eller påstådda tro i dödsstraffsdebatten. Oavsett om man själv tror på ett liv efter detta eller ej, så borde vi alla liksom romersk-katolska kyrkan kunna trycka på USA om att man som troende kristen inte borde kunna ta på sitt ansvar att avsiktligt förkorta folks nådatid och brutalt skicka obotfärdiga människor rakt in i evigheten. Och att avrätta endast ångrande syndare låter ju inte heller särskilt vettigt (föga motiverande för bot och bättring, om man säger så). Ergo: bort med dödsstraffet ur kristenheten!
Den argumentationen är i a f bra mycket solidare och konsekventare - nb inom det kristna värdesystemet - än den konstiga tanken att staten inte skulle kunna döda för att visa att det är fel att döda, en tanke som ju slår undan benen för hela rättssystemet, inklusive böter och fängelse. Kineserna får vi ta itu med på annat vis - om de nu inte snart blir kristna som sydkoreanerna, förstås).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar