måndag 7 februari 2011

Fredliga demonstrationer ger starkare förhandlingsläge

Det ska bli intressant att se hur länge till Mubarak orkar stå emot. Han och folket leker just nu "arga leken", och det börjar nog rycka i hans ögonlock nu. Författarinnan Nawal el Saadawi vill ställa honom inför rätta, och det skulle han - och offren för polisbrutaliteten i landet - absolut förtjäna, men vill man få honom att avgå snabbt är nog just det inget bra krav att framföra i förhandlingarna. Troligen är det precis som för Ceausescu och andra diktatorer, att när man hunnit regera ett antal år är ens syndaregister så stort att man inte längre törs avgå av fruktan för alla repressalier. Idén om att han formellt skulle få sitta kvar till september men vårdas för sin cancer i Tyskland under tiden känns i alla fall konstruktivare, men han har ju tydligt sagt att han vill dö i Egypten. OK, men då borde han väl dela med sej av sina uppskattningsvis 70 miljarder dollar (!!!) åt sitt folk - det skulle ju räcka till 500 dollar per egyptier, och det är sannerligen inte småpotatis! (Jo, nog borde han åtalas även för detta roffande).

Alla röster behöver höras, och jag måste säga att jag är imponerad av uthålligheten hos Midan Tahrir-demonstrationerna, dit även snart 80-åriga Nawal el Saadawi hör, demonstrationer som nu går in på sin tredje vecka och sker parallellt med de samtal som åtminstone Muslimska Brödraskapet för med regimen. Som tydlig icke-vålds-påtryckning förtjänar den stöd, och tydligen måste grundlagarna snarast ändras för att valrörelsen inför septembervalet ska bli ens i närheten av rättvis och demokratisk. Och tydligen har Mubarak - som ursprungligen sa sej ämna sitta endast två presidentperioder (12 år) - lurat oppositionen så många gånger och ordnat så många fejkval att ingen längre tar honom på allvar.
Så det är inte så enkelt, som jag tänkte ett tag, att ta Mubarak på allvar och gå hem och organisera sej inför septembervalet. Fort kan man bli lurad igen. Dessutom sker enligt el Saadawi mycket konstruktivt förberedelsearbete på själva torget! Ett befrielsetorg i sann bemärkelse har det blivit, ett frihets-forum!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar