onsdag 15 februari 2012

Intressant om socialdemokraternas 30-talspolitik

Professor Bo Rothstein skriver intressant i DN debatt om varför socialdemokraterna lyckades vinna hegemoni i Sverige på 1930-talet, samtidigt som höger- (och vänster!)extremism grasserade i stora delar av Europa (att beteckna Stalin som högerextrem vore ju lite dubiöst ;).

Tyvärr kopierade ju socialdemokraterna dock inte bara nationsbygges- och folkhemsidén utan även rashygien- och tvångssteriliseringsidéer, det senare fortgick ju ända fram till 1970-talet (se Zaremba: De rena och de andra), då vi istället fick en abortlag som i tidernas längd visat sej innehålla en rashygienisk potential av rang - nu när vi "fritt" kan avliva den avkomma vi efter diverse prover inte är riktigt nöjda med, vare sej det nu är Downs syndrom eller gomspalt vi avskyr. För eftersom alla är lika värda eller lika värdelösa - hur det nu var - kan inget handikapp vara för litet för att motivera avlivning. Men något handikapp ska det i alla fall vara fråga om efter vecka 18, då fullt "normala" foster blir fridlysta.

Se där: där har vi ytterligare ett tabu som både vänstern och högern måste våga prata om, oavsett om det genererar röster eller inte. Förtigna sanningar blir ofta giftiga, vare sej det handlar om integrationsproblem eller rashygien. Och ingår det verkligen i välfärden att slippa föda handikappade barn?

1 kommentar:

  1. Håller verkligen med. Den iskalla ondska som ligger bakom selektiv abort måste påtalas på alla sätt!

    SvaraRadera