tisdag 26 mars 2013

Annie Lööfs blinda fläck

Jag måste ju säga att jag förlorade mycket av min respekt för Jan Björklund när han a) uppträdde som FISK-ledare inför kyrkovalet 2009 och b) var med om att lansera tanken på barnafödande män.

Nu gör dock Annie Lööf bort sej på motsvarande sätt när hon i Kyrkans Tidning nr 12 (21/3) förklarar att hon tycker att Centerpartiet ska ställa upp i kyrkovalet "så länge våra medlemmar tycker att det är viktigt." Förklaringen är att Svenska kyrkan spelar en viktig roll i samhället, för kulturarvet, som internationell aktör i biståndsarbetet, i solidaritetsarbetet, i integrationsarbetet och det sociala arbetet bland barn och gamla. "Alla de delarna är viktiga för Centerpartiet. Då finns det ingen anledning för oss att ställa upp under en annan beteckning."

Vet Annie Lööf om att Svenska kyrkan har ett annat uppdrag också? Nämligen att "göra alla folk till (Jesu) lärjungar", att "döpa dem i Faderns, Sonens och den helige Andes namn" och att lära dem hålla allt som Jesus har befallt? Är även alla dessa delar viktiga för Centerpartiet? Om inte - vad har man då som aktör i en kyrka att göra? Och ett parti som värnar om ett fritt företagande och föreningsliv utan statlig eller kommunal inblandning kan väl i rimlighetens namn inte tycka att de politiska partierna ska styra Sveriges största ideella organisation?

Jag gillar centerkvinnornas kyrkkaffe, även om jag tycker att centergubbarna väl också kunde bjuda någon gång. Men om folkpartisterna i missionsförsamlingen där min fru är pastor skulle få för sej att på församlingsmötet argumentera för just folkpartister i församlingsledningen och som ombud i kyrkokonferensen - ja, då skulle folk tro att de inte var riktigt kloka! I en kristen församling går vi inte omkring och agiterar som folkpartister eller socialdemokrater. Varför accepteras då ett dylikt beteende i Svenska kyrkan?

Det kan bara finnas ett av tre skäl för ett politiskt parti att ställa upp i ett kyrkoval: 1) Man ser sej själv som ett konfessionellt parti. 2) Man ser inte Svenska kyrkan som en kyrka. 3) Man ser Svenska kyrkan som en kyrka men vill inte att den ska förbli det.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar