söndag 24 mars 2013

Kooperationens kris

Jag har aldrig haft något emot Konsum. Tvärtom tycker jag, även som liberal, att det är vettigt att som konsument gå samman med andra konsumenter och förbilliga inköp på olika sätt. Det är inte socialism, utan frivilligt samgående och konsumentmakt. (Jo, jag gillar många ICA-handlare också). KF-köket och KF:s kokbok har dessutom länge varit goda informatörer och inspiratörer för oss i köket, nästan i stil med Gustav Vasas kungsgårdar runt om i landet som skulle tjäna till förebilder för jordbruket. Så varför man som god "borgarbracka" nödvändigtvis skulle handla på ICA har jag aldrig begripit.

Men nu går KF med miljardförlust. Tillfälligt, hävdas det. Kanske det. Men några "små" saker har fått mej att allvarligt tvivla på det moderna KF:s omdöme. T.ex. säljer Konsum i Norrbotten billig mjölk från "vårt eget mejeri" heter det. Då tror man ju som lulebo att det är mjölk från Norrmejerier på Bergnäset i stan. Nej, det är från Grådö mejeri utanför Hedemora i Dalarna, som KF köpte i fjol. Ska Konsum där i norr försöka konkurrera ut Norrmejerier, då blir jag "lack". Man borde åtminstone inte tala om "vårt eget mejeri" 100 mil norrut. Kundernas "vi" är i Norrbottens-fallet sannolikt inte detsamma som Konsums (annat är det naturligtvis i Dalarna), och ändå talar man ju gärna om medlemsägande och medlemmarna som "vi".

Det andra exemplet är att Konsum här i Iggesund i flera månader sålt dominanssexskildringen "Femtio nyanser av honom". Jag har inte läst boken - men att en äldre karl förför och totaldominerar en ung tjej verkar inte som någon särskilt uppbygglig läsning. Jag hörde i ett kulturprogram på radio att de första erotiska romanerna som slog igenom i vårt land hade betydligt högre jämställdhetspoäng, för de handlade visst om någon exotisk drottning som levde rullan i Västeuropa och raggade upp unga killar som sina lydiga tjänare. Men jag tror inte att man kunde köpa de böckerna på "Köppra".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar