lördag 30 april 2016

Åsa Regnér om hälsandet

Hörde inte hela Ekots lördagsintervju med Åsa Regnér, men noterade att hon - i motsats till rubriken på SR - försökte nyansera debatten om handhälsningar. Dels handlade det om offentlig representation, inte privatliv, dels om huruvida man representerar ett uttalat feministiskt parti eller ett inte. Bra. Kvinnor har naturligtvis all rätt i världen att påtala att de vill (eller för den delen inte vill) tas i hand, liksom ett parti har all rätt i världen att ställa specifika krav på sina företrädare. Det handlar inte om att lagstifta om hur man hälsar eller bannlysa folk från politiken. (Det är ju bara att bilda eget).

Och utan att förringa eller förakta många kvinnors (och tydligen också en del mäns, jfr den famösa läkarreaktionen!) känslor av förminskning och nedvärdering när personer av det andra könet inte vill ta dem i hand, konstaterade Åsa Regnér också att det finns betydligt allvarligare jämställdhetsproblem som skulle behöva debatteras med samma intensitet som hälsningsritualerna.

4 kommentarer:

 1. Söndagsintervjun i p1 på 1 maj är lyssningsvärd för att få perspektiv på dessa frågor.

  SvaraRadera
 2. OK - missade den! Tack för tipset!

  SvaraRadera
 3. Nej, jag hörde faktiskt på den i morse men visste inte att det var "söndagsintervjun" eftersom det var en måndagsrepris. Bra var den!

  SvaraRadera
 4. Hörde i o f s inte hela, eftersom jag var och satte upp affischer. Men nu har jag hört resten!

  SvaraRadera