söndag 12 augusti 2007

Opinionsundersökningar och partiutspel

Det är helt OK att Demoskop gör opinionsundersökningar nu och då. Det är t.o.m. helt OK att andra institut också sysslar med den säkert ganska skojiga övningen att månadsvis fråga ut en mer eller mindre slumpvis vald grupp om deras aktuella partisympatier. Men varför i fridens dar anses detta ha något som helst nyhetsvärde?

Förväntas jag som väljare vilja veta vilka partier som är "inne" eller "ute" just nu, augusti 2007? Så att jag ska veta vad jag själv bör tycka och välja? Eller är det de olika partiernas företrädare som förväntas vilja veta om de ska behålla sina åsikter eller skaffa nya för att så många som möjligt ska nämna just deras parti när Demoskop ringer och frågar?

Vi håller ju p.g.a. opinionsfixeringen att få en urlöjlig situation i Sverige - där alla misstänks agera utifrån opinionsundersökningar (och kanske också gör det?). Där partiutspel som råkar vara populära kallas populistiska och där andra partiutspel kallas desperata försök att synas. Jag tänker särskilt på folkpartiets och Cecilia Malmströms förslag om en ny EMU-omröstning. Reaktionerna handlade ju inte hälften så mycket om själva förslaget, som om de påstådda anledningarna till att förslaget kom just nu, om spänningar i regeringen blablabla.

Men det är väl för hundra gubbar politikernas och partiernas uppgift att ha åsikter - populära eller ej - och försöka bilda opinion för dem? Och väljarnas uppgift att välja partier. Det brukar vi göra vart fjärde år, vilket räcker mer än väl för mej. Nu har vi dessutom den fantastiska möjligheten att justera tyngdpunkten i den borgerliga regeringen - som jag verkligen hoppas blir omvald 2010 - genom att ha 4 partier att välja mellan. Socialdemokratiska arbetarpartiets enpartiregering inrymde precis lika många åsiktsskillnader som den här, men det var svårare för oss väljare att påverka regeringssammansättningen då (socialister/kanslihushöger). Det ska f.ö. bli intressant att följa regeringsalternativet s/v/mp ju närmare vi kommer 2010 - det är en demokratisk vinst att minoritetsregerandets tid verkar vara förbi.

PS. Nej, min åsikt om opinionsundersökningar beror inte på att regeringspartierna för närvarande ligger pyrt till i de flesta av dem. Jag tyckte att undersökningarna var precis lika ointressanta för ett år sedan, men satt däremot uppe länge under valvakan. Skarpa siffror - det ni! Vi ses 2010! DS.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar