måndag 6 oktober 2008

Finanskris så in i Norden

Nu börjar finanskrisen bli så kraftig att den kanske inte blir en så stor black om foten om regeringen Reinfeldt. Vissa smärre missgrepp kanske t.o.m. försvinner helt i den finansiella kollaps som väntar? För ingen kan väl, som 1992, på allvar tro att krisen är orsakad av regeringen Reinfeldt, och klarar Sverige sej relativt "bra" kan det t.o.m. tala till förmån för Reinfeldt.

Men just nu bryr jag mej inte så mycket om valet 2010 eller om borgarnas infernaliska oflyt med konjunkturerna. Nu är frågan hur helskinnat Sverige och Norden och Europa och Världen tar sej igenom den här kapitalistkrisen (för det är det ju). För nu börjar tydligen också vårt nordiska grannland, det lilla öriket Island få verkligt kraftiga ekonomiska problem. (Jaså, isländska banker är kraftigt engagerade på den internationella finansmarknaden? Och jag som trodde att islänningar mest var ute och fiskade ;o)

Och, utan att vilja övergå till socialism och planekonomi, kan man ju undra varför vissa smartskallar och spekulanter hela tiden (80-tal, millennieskifte, nu) driver allting till sin spets - lånekaruseller och kraschar, karuseller och kraschar. Kan man inte införa någon form av hastighetsbegränsningar utan att förbjuda själva trafiken?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar